Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pronađen virus koji 'ubija' rak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnokorejski znanstvenici objavili su da su genetskom modifikacijom uspjeli stvoriti virus koji je vrlo učinkovit u pronalaženju i ubijanju stanica raka.


Znanstvenici sa Sveučilišta Yonsei taj su virus dobili genetskim inženjeringom adenovirusa koji inače uzrokuje prehladu.
 
U virus je ubačen ljudski gen koji je povezan s lučenjem relaksina, hormona tipičnog za stanje trudnoće. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Ilustracija Raste zabrinutost U susjedstvu se pojavile opasne mušice: "Šire opake bolesti, a sve počinje plikovima"

Ubrizgan u stanicu raka, virus se brzo razmnožava i ubija tumorsku stanicu, pokazali su eksperimenti na miševima.
 
Važno je da adenovirus napada samo tumorske stanice i ni na koji način ne oštećuje zdrave stanice, naglasili su znanstvenici.
 
Postojećim terapijama suzbijanja tumorskog oboljenja virusom nije se uspjelo uništiti sve tumorske stanice.  .

- Vjerujem da smo pronašli način da preskočimo jednu od najvećih prepreka u potrazi za genetski modificiranim virusom koji bi se pokazao učinkovitim u liječenju raka, rekao je Yun Chae Ok, jedan od članova znanstvenog tima.
 
Miševi oboljeli od tumora na mozgu, jetri i plućima primili su tri virusne terapije tijekom kojih je u na oboljelim organima uništeno 90 posto tumorskih stanica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene