Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Možda pronašli nepoznatu česticu

Pronađen novi 'kamen temeljac' materije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U potrazi za odgovorima o misterioznim, a istovremeno fundamentalnim pitanjima o postanku i postojanju svemira, posljednjih godina prednjači veliki, 10 milijardi dolara vrijedan hadronski sudarač u CERN-u. No, ovoga su tjedna američki znanstvenici, okupljeni oko projekta mnogo manjeg Tevatron sudarača u Illinoisu, objavili da su možda otkrili novu, do sada nepoznatu česticu.

Tako su posljednjih dana fizičari diljem svijeta pogled usmjerili prema događanjima u tom projektu, koji bi ove godine trebao biti ukinut zbog nedostatka sredstava za njegovo financiranje, prenosi CNN.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vremenski putnik 'Božja čestica' iz budućnosti sabotira LHC u sadašnjosti? Slika nije dostupna Pomicanje granica Čestice veće od galaksija ispunjavaju svemir?

Znanstvenici su objavili da su možda, s naglaskom na možda, pronašli dokaz postojanja nove čestice, koja bi, ukoliko doista postoji, bila još jedan, novi 'kamen temeljac' u 'biću' materije, u čije tajne znanstvenici pokušavaju proniknuti.

No, istovremeno je istaknuto da postoji šansa u omjeru 1 naspram 1.000 da se možda radi o grešci u statistici, počinjenoj pri mjerenjima. Očekuje se da će idućih tjedana i mjeseci znanstvenici utvrdilti radi li se doista o novoj čestici ili samo 'sablasti'.

>> Sukob akceleratora: Američki Tevatron uključio se u potragu

Fizičari, ali i ne samo oni, posljednjih se godina posebno bave prirodom materija i elementarnim pitanjem - zašto i kako postoji masa koju ju sačinjava. U tom smjeru kreće se i veliki projekt u CERN-u, čiji je cilj otkriti postoji li Higgsov bozon, tzv. 'Božja čestica'. U Tevatronu su već obznanili da čestica koju su možda otkrili, nije ništa slično Higgsovom bozonu, no svako otkriće na polju elementarnih čestica znanstvenicima je dragocjeno u potrazi za pitanjem na koji način i kako je uopće moguće da jesmo - i mi i sve oko nas.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene