Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pronađen najstariji zapis u Americi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drevna južnoamerička civilizacija u Meksiku stvorila je određeni tip pisma nekih 900 godina prije prije Krista, pokazuje novi dokaz u obliku kamenog bloka na koji su uklesani razni simboli koji su zaprepastili znanstvenike.

Ako se otkriće pokaže točnim, može se reći da je pismo nastalo u Americi 100-tinjak godina prije grčke prilagodbe feničkog alfabeta, čime počinje procvat grčke kulture. 

Pročitajte i ovo Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda" Ilustracija Danas je Dan D Prijeti li SAD-u unutarnji sukob? Guverner se zainatio, stigla mu je ogromna podrška, čeka se Bidenov potez

Istraživači, arheolozi i antropolozi, izjavili su za časopis "Sience" da se radi o najstarijem pronađenom primjerku teksta u Novom svijetu.

Pretpostavlja se da je tekst djelo Olmeca, drevnog staroameričkog naroda poznatog po izradi velikih statua koje prikazuju ljudske glave. 

- Smatram da se radi o početku sasvim novog gledanja na civilizaciju Olmeca, rekao je Stephen Houston sa Sveučilišta Brown u Providenci.

- To nam govori da sigurno postoji još takvih zapisa, koje tek treba pronaći. Ako uspijemo dešifrirati te simbole, najraniji glasovi ranoameričke civilazicije progovorit će u sadašnjosti, dodao je.

Regija koju su nastanjivali Olmeci i gdje je kameni blok s tekstom pronađen, nalazi se između doline rijeke Sinaloa u sjevernom Meksiku i Fonseca zaljeva na jugu Salvadora.

To područje, kasnije bilo dom Azteka i Maya, pokriva većinu Meksika, Gvatemale, Belizea, Salvadora i zapadni Honduras.

Na obalama Meksičkog zaljeva Olmeci su se pojavili 1 200 godina prije Krista. Sada je poznato je da su ubrzo nakon toga počeli uklesavati simboličke znakove i likove u kamen, a koji su zamjenjivali slova, zvukove i riječi oko 900-godina prije Krista.

No, različita su stajališta znanstvenika o tome bi li se ti simboli mogli nazvati pismom.

Meksički arheolozi Carmen Rodríguez i Ponciano Ortíz prvi su shvatili važnost kamenog bloka, pronađenog još 90-ih godina pri obavljanju komunalnih radova, koji su zatim analizirali početkom ove godine. 

Prema njihovom mišljenju tekst na kamenu posjeduje sve elemente pisma jer posjeduje neke od osnovnih elemenata pisanog izražavanja - zapis tako sadrži razne razlikovne elemente, uzorke sekvenci te konzistentan redoslijed čitanja simbola. Tekst sadrži 62 znaka, od kojih se neki ponavljaju. 

- Mislim da se radi o važnom otkriću jer je to još jedan i to čvrsti dokaz da su Olmeci bili pismeni, izjavila je Mary Pohl sa floridskog sveučilišta Tallahassee.

Kameni blok isklesan je od tada vrlo vrijedne stijene što upućuje da se vjerojatno radi o relikviji, svetom predmetu koji su vjerojatno koristili visoki članovi društva pri ritualima i slično, pojasnila je Pohl.

Sumerani, koji su nastanjivali Mezopotamiju (sada područje južnog Iraka), općenito su prihvaćeni kao prva civilazicija koja je koristila vrstu pisma i to otprilike 3 tisuće godina prije Krista.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene