Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svemirski otpad

Pratite UŽIVO pad satelita UARS: Točna mjesta udara bit će poznata dva sata ranije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krhotine UARS-a, disfunkcionalnog satelita za istraživanje gornje atmosfere, past će na Zemlju negdje između 57 stupnjeva sjeverne geografske širine i 57 stupnjeva južne geografske širine.

NASA procjenjuje kako će samo 10 posto satelita 'preživjeti' ulazak u atmosferu, a ostatak će se raspasti i izgorjeti. Očekuju kako će 26 velikih komada ipak 'preživjeti' visoke temperature i stići do površine Zemlje. Među krhotinama bi mogli biti i dijelovi od titana i spremnici goriva, no satelit UARS ne nosi toksična goriva.

Pročitajte i ovo Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 3 Napeta situacija Uzbuna zbog kineske rakete, građanima stigla poruka na mobitel: "Pripazite na svoju sigurnost!" Slika nije dostupna Još jedan Raketa Falcon 9 odnijela komunikacijski satelit u orbitu

Očekuje se kako će se svemirski otpad rasuti u krugu i do 800 kilometara no NASA-ini znanstvenici tvrde kako je opasnost da će neki od dijelova nekoga i pogoditi minimalna - 1:3200.

 

 

Satelit će u Zemlju udariti najvjerojatnije u petak 23. rujna, a moglo bi biti i ranije ako se, poput prošlog vikenda, dogodi neka geomagnetska oluja. Znanstvenici za sada još ne mogu točno reći gdje će pasti, no izračunali su kako će to biti negdje između 57 stupnjeva sjeverne geografske širine i 57 stupnjeva južne geografske širine. Točna zona njegova udara moći će se odrediti tek dva sata prije njegova ulaska u atmosferu.

Satelit UARS, vrijedan 750 milijuna dolara, lansiran je 1991. godine, a isključen je 2005. godine nakon što je dovršio misiju. Dugačak je 10 metara i težak gotovo 6 tona.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene