Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pranje nakon seksa povećava rizik zaraze HIV-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pranje penisa nakon seksa može povećati mogućnost zaraze HIV-om, pokazuje najnovija studija provedena u Ugandi.

Što se prije operete to je veći rizik od zaraze HIV-om. Pranje nakon spolnog odnosa odgođeno najmanje 10 minuta znatno umanjuje rizik zaraze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjetski dan AIDS-a Zagrepčanin, hrvatski branitelj, već 32 godine živi s HIV-om: "Saznao sam da sam zaražen kad sam se vratio s odsluženja vojnog roka" Slika nije dostupna Hrvatska zemlja niskog rizika zaraze HIV-om

Znanstvenici za ovo otkriće, koje se kosi s dosadašnjim saznanjima kako je higijena pola zdravlja, nemaju precizno objašnjenje.

Stručnjaci su do sada sugerirali da pranje penisa nakon seksa služi kao prevencija od potencijalnih vaginalnih infekcija. 

Pranje penisa nakon seksa uobičajeno je u Africi. Kako bi pokazao da pranje nije alternativa obrezivanju, dr. Makumbi proveo je istraživanje na 2552 neobrezana muškaraca u pokrajini Rakai, u Ugadni.

Muškarci, u dobi od 15 do 49 godina, bili su neobrezani i nisu imali HIV. Nih 83 posto tvrdi da se nakon svakog spolnog odnosa pralo.  

Istraživači su ih ispitivali kada i kako se peru nakon seksa, te im ta ista pitanja postavili i nakon 6, 12 i 24 mjeseca.

Zaključili su da muškarci koji su se prali  tri minute nakon seksa imaju 2.3 posto rizika zarazom HIV-om, a oni koji su penis prali nakon 10 minuta imaju  0.4 posto šanse za zarazom.  

Dr. Makumbi i ostali istraživači kažu da nemaju posebno objašnjenje. Najlogičnije je tvrdnja da kiselost vaginalnog sekreta može oštetiti virus AIDS-a. Pranjem se vaginalni sekret opere, a virus ostane na penisu. Druga tvrdnja kaže da upotreba vode, koja je ph neutralna, može pospješiti preživnjavanje virusa i povećati mogućnost zaraze.

>> Obrezani heteroseksualci manje skloni HIV-u?

>> Obrezivanje muškaraca smanjuje mogućnost dobivanja HIV-a

>> Obrezivanjem muškarcima ne slabi seksualni osjet

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene