Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potres u Japanu pomaknuo je ledenjake na Antarktiku.


Površinski seizmički valovi putovali su oko svijeta i čini se kako su se zbog njih pomaknuli ledenjaci na zapadu Antarktike i to za pola metra.

Vezani članci Potres Slabiji potres magnitude 2,4 kod Petrinje: ''Dugačak zvuk tutnjanja'' Potres na Kreti VIDEO Serija potresa na Kreti, najjači 6,3 prema Richteru: "Masovno podrhtavanje. Cijela kuća se tresla. Trajao je oko minutu"

Ledenjak redovito motre Jake Walter i njegovi kolege sa Sveučilišta California u Santa Cruzu. Oni tvrde kako zbog pomicanja neće doći do destabilizacije ledenjaka, piše Newscientist.

Ledenjak inače klizi oko metar na dan, ali zbog potresa se pomaknuo čak pola metra u samo 30 minuta. 'Potres u Čileu prošle godine imao je sličan utjecaj. Zanimljivo je kako veliki potresi utječu na kretanje ledenjaka', rekao je Walter.

>> UŽIVO: TEPCO objavio nove slike, zgrada reaktora br. 4 razorena

Veliki potresi mogu stvoriti seizmičke valove koji kruže planetom i po nekoliko puta. Znanstvenici sada proučavaju podatke iz vremena kada su se dogodili drugi veliki potresi kako bi s njima povezali klizanje ledenjaka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju