Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pomozite znanstvenicima klasificirati galaksije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su priopćili da imaju velikih problema sa sortiranjem oko milijun fotografija galaksija te traže volontere koji bi putem interneta pomogli da se te fotografije klasificiraju u dvije grupe - eliptične i spiralne galaksije.

Znanstvenicima je ta klasifikacija iznimno važna jer bi na temelju nje napravili katalog koji bi im pružio sasvim nov uvid u strukturu svemira te u načine na koji se galaksije formiraju i utječu jedna na drugu.

Pročitajte i ovo Rekordan broj periski Fantastična vijest Izvanredno otkriće! U cijelom Mediteranu ih nema niti 10, a kod Poreča su ih pronašli čak 68 Mladi znanstvenici prosvjeduju - 3 prosvjed u Zagrebu Mladi znanstvenici revoltirani: "Ako želite od sustava ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti"

Osim sortiranja galaksija u spiralne i eliptične, znanstvenici će volontere također zamoliti da, po mogućnosti, zabilježe i smjer u kojem se galaksije rotiraju.

Radi se o najvećem takvom pothvatu do sada.

- Živimo u zlatnom dobu za astronomiju. Prvi puta u povijesti imamo više podataka nego što ih možemo analizirati i zato trebamo pomoć, kaže Bob Nichol sa Sveučilišta u Portsmouthu, u južnoj Engleskoj.
 
Astronomi kažu da tu zadaću ne mogu dati računalima jer ona nisu u stanju sama analizizirati zvjezdane sutave, a ljudstva je premalo.

Bez pomoći sa strane znanstvenicima bi trebale godine da obave taj posao, pri čemu ne bi imali vremena obavljati nova istraživanja i analize.  

Sistem će funkcionirati tako što će se volonteri registrirati na posebnom Web siteu, tamo će naći materijal s instrukcijama i edukativnim sadržajem kako bi mogli ispuniti svoju zadaću, a zatim će početi klasifikacijiu fotografija jednu za drugom. 

Iste fotografije klasificirat će nekoliko volontera kako bi se maksimalno smanjila mogućnost pogreške, a dođe li do većeg neslaganja oko podataka o galaksiji, analizu će provesti za to zaduženi znanstvenici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene