Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici otkrivaju

Polarni medvjedi se smanjuju zbog stresa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovije istraživanje znanstvenika pokazalo je jednu zapanjujuću činjenicu, a ta je da su se tijekom posljednjih stotinjak godina polarni medvjedi smanjili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kad postane vruće VIDEO: Medvjedima hranu 'poslužuju' u kockama leda Slika nije dostupna Na Arktiku zbog globalnog zatopljenja nastala nova vrsta medvjeda

Do takvih saznanja znanstvenici su došli uspoređivanjem veličine lubanja polarnih medvjeda s početka 20. stoljeća, s lubanjama polarnih medvjeda s kraja istog stoljeća. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Journal of Zoology i u njemu se tvrdi kako se promjene u veličini polarnih medvjeda mogu povezati sa zagađenjem i smanjenjem ledenog pokrova na Zemljinim polovima.

>> Polarni medvjed ugrožen, ali mu ne prijeti izumiranje

Fizički 'stres' uzrokovan zagađenjem koje polarni medvjedi unose u svoj organizam te pojačana potraga za izvorima hrane, mogu ograničiti rast te životinje, zaključili su znanstvenici. Njihova mjerenja lubanja polarnih medvjeda pokazala su kako su lubanje onih medvjeda s kraja prošlog stoljeća, dva do devet posto manje od onih medvjeda s početka prošlog stoljeća.

Najveće žrtve zagađenja među životinjama

'Zamislite da imate dvoje blizanaca, od kojih je jedan dobro uhranjen, a drugi skapava od gladi. Izgladnjeli medvjed bit će znatno manji, jer neće imati dovoljno energije za rast', objasnio je Cino Pertoldi, profesor biologije na sveučilištu Aarhus i poljskoj Akademiji znanosti. Dodao je kako zbog pojačanog otapanja leda polarni medvjedi sve više energije troše na ulov plijena. Isto tako, zaključio je kako su polarni medvjedi životinje koje su najviše pod utjecajem čovjekom uzrokovanog zagađenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene