Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nokia ulazi na tržište tableta?

Pogledajte nove tablete koji će konkurirati iPadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Motorola je predstavila dva nova Xoom tableta, dok je Hewlett-Packard predstavio tablet koji radi na Windows 7 OS-u

Apple sa svojim iPadom i dalje čvrsto drži vodeću poziciju na tržištu tableta, no konkurencija postaje sve veća i s vremenom će se taj udio sigurno osjetno smanjiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ‘Microsoftov trojanski konj’ Nasljednik Gatesa i Ballmera: Je li ovo novi šef Microsofta? Slika nije dostupna VELIKA akvizicija Microsoft preuzima Nokijinu mobilnu diviziju za 7,2 milijarde dolara!

Tako 15. studenog u SAD-u počinje prodaja Amazonovog Kindle Fire tableta koji po performansama ipak ne može konkurirati iPadu, no cijena od samo 200 dolara sigurno će privući brojne korisnike – što pokazuje i velik broj prednarudžbi te se očekuje da bi Amazon do kraja godine mogao prodati oko pet milijuna komada svojih tableta.

No, osim Amazonova Kindlea, konkurenciju na ovom tržištu ponovno je zaoštrila Motorola koja je predstavila čak dva tableta te Hewlett-Packard koji je predstavio tablet koji radi na Windows 7 operativnom sustavu.

Motorola je tako, osim nasljednika Xooma, predstavila i manji model, Xoom 2 Media Edition koji ima ekran dijagonale 8,2 inča. Xoom 2 ima 10,1 inčni ekran te je u odnosu na prethodnika lakši za deset posto i tanji za 33 posto.

Oba nova modela rade na Androidu – verziji 3.2 Honeycomb te dijele i druge zajedničke opcije – 1,2GHz dvojezgreni procesor, 5MP stražnja kamera, 1,3 MP prednja kamera za video razgovore, 16 GB prostora za pohranu podataka te 1GB radne memorije.

Trenutno su ovi tableti najavljeni samo za tržišta Velike Britanije i Irske te njihova cijena još nije poznata, ali očekujemo da ćemo cijenu kao i informacije o njihovu dolasku na druga tržišta saznati uskoro.

Hewlett-Packard se, nakon odustajanja od WebOS-a, ponovno vratio Windowsima pa je ova kompanija nadogradila svoj postojeći Windows 7 tablet koji je sad nazvan Slate 2. Tablet radi na 1.87GHz Atom Z540 procesoru, ima 8,9 inčni ekran i 64GB za pohranu podataka, a s obzirom na cijenu od 699 dolara za pretpostaviti je da potražnja za njim neće biti prevelika.

Nokia priprema Windows 8 tablet?

Brojnim kompanijama koje pokušavaju konkurirati Appleu i njegovom iPadu sljedeće godine mogla bi se pridružiti i Nokia. Ova je kompanija nedavno predstavila svoje prve telefone koji rade na mobilnim Windowsima, a njen CEO Stephen Elop u jednom je nedavnom intervjuu natuknuo da bi Nokia u budućnosti mogla predstaviti i svoj Windows 8 tablet.

Ako se kombinacija Nokijinog kvalitetnog hardvera i Microsoftovog softvera na Windows telefonima pokaže uspješnom, nema razloga da se ova suradnja ne nastavi i na tržištu tableta.

Naravno, niti u Appleu ne spavaju nego pripremaju nove modele iPada pa na DigiTimesu kažu da u ožujku sljedeće godine možemo očekivati nadogradnju iPada 2 – koji bi trebao biti tanji i imati bolju bateriju u odnosu na aktualni model, dok bi iPad 3 trebali predstaviti negdje tijekom trećeg kvartala 2012. godine.

Na mreži se i dalje mogu pročitati glasine o manjem i jeftinijem iPadu, no s obzirom da nema nikakvih službenih informacija, nije poznato koliko ima istine u tim glasinama.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene