Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet Hubble i opet bez presedana

Pogledajte kako izgledaju posljednje faze rađanja zvijezda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hubble nam još jednom nudi uvid u tajne svemira.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opet ništa... NASA objavila lošu vijest za sve one koji traže izvanzemaljce Slika nije dostupna Nova studija ZNANSTVENICI SVE BLIŽE PRAVOM ODGOVORU Kako nastaju crne rupe?

Tim znanstvenika koji prate rad NASA-inog teleskopa Hubble u Zemljinoj orbiti, uspjeli su prikupiti dovoljno fotografija visoke rezolucije kako bi napravili video prikaze snažnih mlazova koje izbacuju tri mlade zvijezde u svemiru.

Ti mlazovi su nusprodukt porasta plinova oko novostvorenih zvijezda, a u otvoreni svemir se izbacuju supersoničnim brzinama. Taj fenomen daje i značajan uvid u konačne stadije formiranja zvijezda, a nudi i pogled u to kako je i naše sunce nastalo prije 4,5 milijardi godina.

Oštrina fotografija koje je snimao Hubble, dozvoljava znanstvenicima da prate te mlazove tijekom dugog niza godina. Mnoge astronomske pojave i procesi se mijenjaju po vremenskoj tablici koja u većini slučajeva nadilazi prosječan ljudski život. Zbog toga, ovo je jedinstveni uvid u konačno stvaranje zvijezda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene