Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Planira se stvaranje životinja koje ne osjećaju bol!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacije za kloniranje i genetski modificirane životinje otvorile su mogućnost za stvaranje životinja koje neće osjećati bol.

Vijest o rođenju potomka klonirane krave pretvorila je znanstvenu fikciju u potrošačku stvarnost. 

Pročitajte i ovo Vuk - 2 Udruge upozoravaju Uhićen splitski psihijatar zbog mučenja 67 pasa i dva vuka: "Kakvi su to ljudi? To su neljudi!" Ilustracija nevjerojatan razlog "Dokaz da ljubav može boljeti": Došla u bolnicu zbog boli u grudima pa iznenadila doktore

Bivši savjetnik britanske vlade, profesor Ben Mepham, u tom je kontekstu govorio o zombijima i brzo i neprirodno rastućim ogromnim životinje. 

Ben Mepham, inače sa Sveučilišta Nottingham, rekao je da su moguće posljedice bioinženjeringa stravične i nesagledive. 

Tehnike farmi koje uzgajaju životinje često uključuju skučene prostore, a to za izuzetno inteligentne životinje poput svinja može dovesti do stresa i agresije. 

Stoga mnogi znanstvenici aktivno istražuju načine na koji da uklone gen stresa i agresije iz životinja, efektivno ih pretvarajući u spokojne zombije. 

Profesor Mepham kaže da je tehnički izvedivo proizvesti takve životinje, ali i da bi se za to trebale otvoriti iscrpne etičke rasprave. 

Upozorio je da primjenjivanje eksperimenata na životinje može dovesti do iznimne okrutnosti prema njima. Primjerice, one u utrobi mogu izrasti tako velike da se mogu izvaditi jedino operacijskim zahvatom. 

- Pitanje da li čovječanstvo treba preuzeti na sebe mogućnost izmjene životinja koje često uključuju miješanje gena različitih vrsta, pa čak i ljudskih, upozorava Mepham. 

Profesor također napominje da su se gentski modificirane biljke prodavale u trgovinama Velike Britanije i prije nego su se dovoljno istražile njihove posljedice na ljudsko zdravlje i okoliš te je unatoč tome vlada odbila uvesti bilo kakav mehanizam kontrole.

Rezultat toga je da bi uskoro na svom tanjuru mogli imati meso i mlijeko kloniranih životinja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene