Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Organizacije za kloniranje i genetski modificirane životinje otvorile su mogućnost za stvaranje životinja koje neće osjećati bol.


Vijest o rođenju potomka klonirane krave pretvorila je znanstvenu fikciju u potrošačku stvarnost. 

Vezani članci Potres u Turskoj Velika radost u Turskoj: Alex je spašen iz ruševina 23 dana nakon razornog potresa Ilustracija Prvi put izrečena kazna trovaču: 21.000 eura kazne ili zatvor, a Laura još čeka da se otkrije tko je skrivio njezinu smrt

Bivši savjetnik britanske vlade, profesor Ben Mepham, u tom je kontekstu govorio o zombijima i brzo i neprirodno rastućim ogromnim životinje. 

Ben Mepham, inače sa Sveučilišta Nottingham, rekao je da su moguće posljedice bioinženjeringa stravične i nesagledive. 

Tehnike farmi koje uzgajaju životinje često uključuju skučene prostore, a to za izuzetno inteligentne životinje poput svinja može dovesti do stresa i agresije. 

Stoga mnogi znanstvenici aktivno istražuju načine na koji da uklone gen stresa i agresije iz životinja, efektivno ih pretvarajući u spokojne zombije. 

Profesor Mepham kaže da je tehnički izvedivo proizvesti takve životinje, ali i da bi se za to trebale otvoriti iscrpne etičke rasprave. 

Upozorio je da primjenjivanje eksperimenata na životinje može dovesti do iznimne okrutnosti prema njima. Primjerice, one u utrobi mogu izrasti tako velike da se mogu izvaditi jedino operacijskim zahvatom. 

- Pitanje da li čovječanstvo treba preuzeti na sebe mogućnost izmjene životinja koje često uključuju miješanje gena različitih vrsta, pa čak i ljudskih, upozorava Mepham. 

Profesor također napominje da su se gentski modificirane biljke prodavale u trgovinama Velike Britanije i prije nego su se dovoljno istražile njihove posljedice na ljudsko zdravlje i okoliš te je unatoč tome vlada odbila uvesti bilo kakav mehanizam kontrole.

Rezultat toga je da bi uskoro na svom tanjuru mogli imati meso i mlijeko kloniranih životinja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju