Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bespilotna letjelica na mlazni pogon, veličine lovačkog zrakoplova, namijenjena prikupljanju obavještajnih podataka i obavljanju vojnog nadzora, završila je prvi probni let, objavila je u američka zrakoplovna tvrtka Boeing.


Letjelica 'Phantom Ray' (Fantomska raža) poletjela je iz NASA-inog Istraživačkog zrakoplovnog centra Dryden u zračnoj bazi Edwards u Kaliforniji 27. travnja i letjela je 17 minuta dostižući visinu od 2286 metara, i brzinu od preko 322 km/h, navodi Boeing na svojoj internetskoj stranici.

Craig Brown, voditelj Boeingova programa Phantom Ray, rekao je u priopćenju da su: 'autonomne, bespilotne letjelice veličine lovca danas stvarnost', te da ga zanima koliko će visoko 'letvica' biti podignuta za zračne sustave bez posade (UAS). Zrakoplov s delta krilima, ima raspon krila od 15,2 metara, a duljina mu je 10,9 metara.

Dizajniran je za dosezanje brzine do 965 km/h i visine od oko 12.000 metara. Travanjski let pokazao je "osnovne letne osobine" zrakoplova i otvorio put za dodatne probne testove idućih tjedana, navodi Boeing. Projekt Phantom Ray pokrenut je 2008. godine, a letjelica je predstavljena javnosti na svečanosti u St. Louisu, u državi Missouri, u svibnju prošle godine.

Boeing predviđa da će zrakoplov podržavati vojne borbene misije, ispunjavajući obavještajne, izvidničke i nadzorne namjene, te da će se rabiti protiv 'zračne obrane neprijatelja' i za autonomnu popunu gorivom. To je početak pružanja našim kupcima probne platforme za razvoj buduće tehnologije bespilotnih sustava (UAS), te dokaz sposobnosti djelatnika Boeinga", naveo je u priopćenju Darryl Davis, predsjednik Boeingova odjela za prototipove Phantom Works.

Fantom Ray jedan od nekoliko bespilotnih prototipova koje razvija Boeing, uključujući Fantom Eye, letjelicu za duge letove pogonjenu vodikom i A160T Hummingbird, helikopter za let na velikim visinama. (HIna)

Vezani članci Izvlačenje bespilotne letjelice - 1 Dnevnik Nove TV doznaje: Izvješće o padu drona na Zagreb svjetlo dana trebalo bi ugledati sljedeći tjedan Letjelica - 3 Gdje je zapela istraga o padu letjelice na Zagreb? Politika ušutkana, DORH zakopčan, a struka začuđena odugovlačenjem
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju