Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Peru traži od Yalea više od 46.000 arheoloških predmeta iz Machu Picchua

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Peru će od američkog sveučišta Yale zatražiti povrat oko 46.000 arheoloških predmeta iz svetog grada Inka Machu Picchua koji je 1911. otkrio Amerikanac Hiram Bingham, doznaje se od službenog izvora.

Ugledno američko sveučilište posjeduje ukupno 46.332 predmeta iz Machu Picchua, prema podatcima Državnog instituta za kulturu, rekao je Hernan Garrido Lecca koji je tražio povrat cjelokupne zbirke u Peru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEMA OZLIJEĐENIH VIDEO Snažan potres magnitude 7.5 pogodio Peru, urušio se dio crkve Potres magnitude 6 pogodio Peru Nema izvješća o žrtvama Potres magnitude 6 pogodio Peru: "Bio je vrlo jak udar, proteslo je cijelu kuću, morali smo izaći"

Garrida Leccu je peruanski predsjednik Alan Garcia ovlastio da pregovara o povratu svih predmeta koje je 'privremeno radi proučavanja' odnio Hiram Bingham, voditelj ekspedicije National Geographica.

Koncem 2007. Yale je pristao vratiti tek 384 od 4.000 komada, koliko je priznao da posjeduje.

Vlasti u Limi traže da se poštuju prava vlasništva nad arheološkom građom, dodaje Garrido Lecca koji je ujedno i ministar zdravstva.

Machu Picchu je drevni grad naroda Inka, sagrađen u 15. st. na padinama Anda, na rubu amazonske prašume, 110 km sjeverozapadno od Cusca, na jugoistoku Perua.

Muzeji širom svijeta sučeljavaju se sa sve brojnijim zahtjevima zemalja (od Perua do Grčke i Egipta) za povrat spomenika drevne kulture.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene