Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Peru će tužiti američko sveučilište Yale zbog tisuća umjetničkih predmeta Inka koje je prije nekoliko desetljeća pronašao američki profesor u Machu Picchu.


List El Peruano prenosi da će ministar pravosuđa imenovati tužitelja koja će u ime peruanske vlade podići tužbu protiv sveučilišta iz New Havena u saveznoj državi Connecticut.

Vezani članci Slika nije dostupna Machu Picchu: Francuski pustolov otkrio tajni prolaz do blaga Slika nije dostupna Drevni ratnik na izložbi u Peruu

List ne navodi kada će i gdje tužba biti podignuta.

Glasnogovornik Yalea Thomas Conroy kaže da to nije nikakva novost za sveučilište.

'To je, naravno, razočaravajuće, jer smo imali vrlo pozitivan sastanak s ministrom vanjskih poslova i očekivali smo nastavak razgovora', rekao je.

Dodao je da Yale i dalje vjeruje da je 'suradnja najbolji način da se zadovolje svi interesi vezani za arheološki materijal koji je u Machu Picchu pronašao Hiram Bingham'.

Peru je 2006. godine zatražio povrat kolekcije rekavši da se nikada nije odrekao vlasništva nad tisućama keramičkih predmeta, tekstila i kostiju koje je profesor Bingham otkrio 1911. godine.

Peru i Yale već su bili postigli sporazum 2008. godine, no on je propao zbog spora oko toga na koji način bi trebalo vratiti brojne artefakte.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju