Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Desetljećima znanstvenici i zaštitari okoliša zagovaraju sunčevu energiju kao alternativni izvor energije koji bi osvjetljavao naše domove, no sada i američko ministarstvo obrane ozbiljno razmatra tu mogućnost.


Malo poznat odjel u Pentagonu, Svemirski ured Nacionalne sigurnosti (NSSO) želi razviti "antene" koje bi se lansirale u svemir i skupljale sunčeve zrake, skladištile ih i potom emitirale natrag na zemlju.

Vezani članci Slika nije dostupna Za svaku pohvalu: Cijela zemlja 107 sati koristila samo energiju iz obnovljivih izvora! Slika nije dostupna UPOZORENJE Prijeti nam 'nuklearna bomba' jačine milijardu megatona

Radi se o nekoliko kilometara dugim antenskim nizovima koji bi lebdjeli u svemiru i pohranjivali energiju u satelit čija bi zadaća bila emitiranje sunčeve energije natrag na zemlju pomoću lasera ili mikrovala.

Radi se o konceptu čišćeg izvora energije koji bi pomogao i u borbi protiv globalnog zatopljenja, no zasigurno je glavni razlog činjenica da je opskrba Zapada naftom često ugrožena zbog političkih potresa na Bliskom istoku i ostalim dijelovima svijeta bogatih naftom.

Nacionalna svemirska udruga (NSS) opetovano traži od vlade i privatnih kompanija da financijski podupru inicijativu o solarnoj energiji iz svemira kako bi se prionulo razvoju nužne tehnologije.

Preostaje tek vidjeti da li su kompanije zainteresirane za to
istraživanje i razvoj sustava jer bi se na mogući profit moglo čekati godinama ako ne i desetljećima.