Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova znanstvena studija o pauku koji lovi komarce prijenosnike malarije, pokazala je kako tu istu vrstu pauka privlači smrad znojnih čarapa.


Znanstvenici iz Velike Britanije i Kenije proveli su eksperiment u kojem su htjeli vidjeli je li tog pauka, kao i njegov plijen (komarce), privlači ljudski miris. Otkrili su kako je ta vrsta pauka razvila sklonost prema neugodnom mirisu ljudskih stopala, kako bi što lakše pronašao svoj plijen, piše BBC.

Vezani članci Najezda komaraca - 6 Od samih prizora čovjeka zasvrbi: Unatoč milijunima za suzbijanje, u Osijeku i okolici opet se bore s najezdom komaraca Roj komaraca u Sarvašu VIDEO Nevjerojatna najezda komaraca u Sarvašu, snimka nastala dva dana nakon zaprašivanja: "Mi se ovdje moramo nositi s takvom situacijom"

Radi se o vrsti pauka Evarcha culicivora, odnosno istočnoafričkom pauku skakaču, a znanstvenici smatraju kako bi ljudi te pauke mogli nastaniti u kućama, kako bi im pomogli boriti se protiv komaraca koji prenose opake bolesti.

Na miris krvi 'polude'

'Već smo i prije eksperimenta pretpostavljali kako te pauke privlači miris čovjeka. Uglavnom ih i nalazimo u visokoj travi pored kuća ili drugih građevina, u kojima borave ljudi', pojasnila je Fiona Cross, sa Sveučilišta u Canterburyju.

Istaknula je kako dosad nije zabilježeno da pauke privlači ljudski miris, a kad nanjuše krv, ističe Cross, ti pauci naprosto 'podivljaju'. 'Kad nanjuše krv, krenu i hranidbeno ludilo, u kojem jedan pauk ubije i do 20 komaraca u vrlo kratkom vremenu, a da ih sve pritom nužne ne pojede', kaže Cross.

Sada znanstvenici žele otkriti zašto te pauke krv toliko 'pali', a u međuvremenu, te male osmonoge ubojice mogle bi pomoći u borbi protiv malarije u Africi.