Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Višestanični organizmi

Otkrivene životinje koje žive bez kisika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Životinje koje mogu živjeti bez kisika otkrivene su u dubinama Mediterana.

Raznoliki jednostanični organizmi koji mogu živjeti anaerobno odnosno bez kisika poznati su već od ranije, ali istraživači su sada otkrili višestanične životinje koje nisu ovisne o kisiku. U prošlosti su istraživač Roberto Donovan s talijanskog Politehničkog sveučilišta u Anconi i njegove kolege tri puta putovali na južnu obalu Grčke. U svojim su ekspedicijama tražili tragove života u uzorcima blata. Uzorke su uzimali na dubini od 3,250 metara u preslanom Mediteranskom moru. Na toj dubini nema kisika, već prevladava toksična razina sulfida. Zbog tih uvjeta, istraživači su očekivali pronaći samo viruse, bakterije ili druge mikrobe.

Pročitajte i ovo Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja" Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku

'Tijela višestaničnih životinja su već prije pronađena u tim sedimentima, 'ali nije vjerojatno da su na tu dubinu potonuli iz gornjih, kisikom bogatih, voda', objasnio je Danovaro. 'Naši rezultati pokazuju da su životinje, koje smo pronašli, žive. Neke su čak sadržavale jaja', dodao je. Ta su stvorenja manja od 1 milimetra i poznata su kao loriciferans. Pomoću elektronskog mikroskopa otkriveno je da nemaju mitohondrije, komponente u našim stanicama koje nam, između ostalog, omogućuju generiranje energije iz kisika. Umjesto toga kod njih su pronađeni hidrogenosomi, anaerobni oblik mitohondrija, koje inače posjeduju jednostanični organizmi koji nastanjuju okoliš u kojem nema kisika, javlja Yahoo news.

'Ove životinje mogle bi pomoći u otkrivanju kako je život izgledao prije dizanja razine kisika u dubinama oceana i prije pojave prvih velikih životinja, koje su se prema fosilnim ostacima, pojavile prije 500 do 600 milijuna godina', kažu istraživači. Ovaj neočekivani pronalazak životinja koje žive bez kisika možda nije vezan samo uz Mediteran. 'Dobro mjesto za njihovo traženje moglo bi biti Crno more, ali i bazeni uz obalu južne Kalifornije', rekla je Lisa Levin iz Oceanografskog instituta Scripps u San Diegu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene