Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki i švedski znanstvenici otkrili su nekoliko novih genskih varijacija koje povećavaju nasljedne predispozicije za razvoj raka prostate kod dijela muške populacije, ustvrdili su američki liječnici.


Oni su uspjeli otkriti 16 genskih varijacija u pet područja kromosoma 8 i 17, najčešćih kod muškaraca kod kojih se razvije rak prostate, za razliku na muškarce koji ne obole od ove vrste karcinoma.

Vezani članci Martina Bolšec Oblak, reporterka Nove TV Slučaj Line Budak: U KBC-u Zagreb proveden nadzor, zaključeno da nije bilo propusta Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Bolnica objavila rezultate nadzora slučaja Line Budak: "Povjerenstvo je utvrdilo da nije učinjena stručna greška"

Znanstvenici su analizirali uzorke krvi 2.893 pacijenta s rakom prostate te uzorke krvi u skupini koju je činio 1.781 zdravi muškarac. Istraživanje je provedeno u Švedskoj.

Zaključili su da bi genske varijacije mogle biti odgovorne za pojavu gotovo polovine slučajeva raka u skupini koja je sudjelovala u istraživanju.

Oni su također ustvrdili da je kod većeg broja varijacija i rizik od obolijevanja od raka prostate bio veći. Kod muškaraca s četiri ili pet genskih markera u skupini, zamijećen je gotovo 4,5 puta veći rizik od razvoja raka prostate.

Također je potvrđeno da su muškarci u čijim je obiteljima od raka obolio veći broj muških članova, primjerice otac, ujak, djed, imali više izgleda da obole od ove bolesti, za razliku od onih kod kojih u obiteljima takvi slučajevi nisu zabilježeni.

Rezultate istraživanja američki su liječnici objavili u časopisu New England Journal of Medicine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju