Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Otkrivene genske varijacije koje povećavaju rizik od raka prostane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki i švedski znanstvenici otkrili su nekoliko novih genskih varijacija koje povećavaju nasljedne predispozicije za razvoj raka prostate kod dijela muške populacije, ustvrdili su američki liječnici.

Oni su uspjeli otkriti 16 genskih varijacija u pet područja kromosoma 8 i 17, najčešćih kod muškaraca kod kojih se razvije rak prostate, za razliku na muškarce koji ne obole od ove vrste karcinoma.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Znanstvenici su analizirali uzorke krvi 2.893 pacijenta s rakom prostate te uzorke krvi u skupini koju je činio 1.781 zdravi muškarac. Istraživanje je provedeno u Švedskoj.

Zaključili su da bi genske varijacije mogle biti odgovorne za pojavu gotovo polovine slučajeva raka u skupini koja je sudjelovala u istraživanju.

Oni su također ustvrdili da je kod većeg broja varijacija i rizik od obolijevanja od raka prostate bio veći. Kod muškaraca s četiri ili pet genskih markera u skupini, zamijećen je gotovo 4,5 puta veći rizik od razvoja raka prostate.

Također je potvrđeno da su muškarci u čijim je obiteljima od raka obolio veći broj muških članova, primjerice otac, ujak, djed, imali više izgleda da obole od ove bolesti, za razliku od onih kod kojih u obiteljima takvi slučajevi nisu zabilježeni.

Rezultate istraživanja američki su liječnici objavili u časopisu New England Journal of Medicine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene