Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova vrsta virusa koja uzrokuje AIDS, a koja se potpuno razlikuje od tri do sada poznata virusa HIV-a, pronađena je u tijelu 62-godišnjakinje iz Kameruna. Prema tvrdnjama znanstvenika novootkriveni virus blisko je povezan s onim koji je nedavno pronađen u tijelu gorila, objavljeno je u današnjem izdanju znanstvenog časopisa Nature Medicine.


'Pozorno treba pratiti moguć razvoj novih vrsta HIV-a, posebno na području zapadne i središnje Afrike', upozoravaju znanstvenici koji rade na istraživanju, a koje predvodi ugledni francuski sveučilišni profesor Jean-Christophe Plantier.

Tri do sada poznata virusa HIV-a koji se mogu pronaći na ljudima povezana su sa sličnim virusima koji se mogu naći u čimpanzama. Znanstvenici su skloni teoriji da je novootkriveni virus prešao s gorila na ljude, iako ne odbacuju ni teoriju da je prvotno mogao biti razvijen u čimpanzama, s kojih je prešao na gorile, pa onda i na ljude.

Vezani članci Svjetski dan AIDS-a, ilustracija (Foto: Getty Images) Zagrepčanin, hrvatski branitelj, već 32 godine živi s HIV-om: "Saznao sam da sam zaražen kad sam se vratio s odsluženja vojnog roka" Slika nije dostupna Izliječena HIV beba nada za 600 tisuća djece koliko ih godišnje umire

>> U Hrvatskoj 550 osoba zaraženo HIV-om

62-godišnjoj Kamerunki HIV je otkriven 2004., nedugo nakon što je iz Afrike preselila u Pariz. Do tada je živjela u blizini glavnog kamerunskog grada Younde, no tvrdila je da nije imala kontakata s primatima te kako nije jela meso divljih životinja iz tropskih zemalja.

Pacijentica za sada ne pokazuje znakove AIDS-a, no i dalje je nositeljica virusa HIV-a. Znanstvenici smatraju kako nova vrsta virusa možda već neko vrijeme neprimijećeno cirkulira u Kamerunu, no postoji bojazan i da se proširio u druge zemlje jer se vrlo brzo prilagođava ljudskim stanicama.