Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkrivena genetska mutacija koja blokira osjećaj boli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici s britanskog Sveučilišta u Cambridgeu nedavno su objavili kako su otkrili genetsku mutaciju koja onemogućuje zdravog nositelja spomenutog gena da osjeti bilo kakvu bol, nakon što su proveli istraživanje na tri povezane pakistanske obitelji s rijetkim genetskim poremećajem, prenijeli su britanski mediji.

Desetogodišnji dječak iz jedne od triju obitelji ulični je zabavljač. Prolaznike svakodnevno zabavlja na način da probada ruke noževima. Znanstvenici, koji su rezultate istraživanja objavili u časopisu Nature, smatraju da bi ovo otkriće moglo doprinijeti razvoju učinkovitijih tretmana protiv boli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spontana genetska mutacija uzrok autizma Slika nije dostupna Stanice raka sklonije genetskim mutacijama

Dakle, znanstvenici iz Cambridgea pronašli su šest osoba iz triju povezanih obitelji u sjevernom Pakistanu koji su nositelji istovjetnog mutiranog gena, zahvaljujući kojemu nitko od njih nikad u životu nije osjetio bol.

Detaljne neurološke pretrage otkrile su da nitko od njih nema neku bolest koja bi mogla objasniti ovaj nedostatak. Bili su izloženi raznim podražajima, poput snažnih dodira i pritisaka, visoke ili niske temperature ili golicanja. 

Svi su imali ožiljke od raznih ozljeda, no tvrde da nisu nikad osjetili bol, uključujući primjerice i ozljede na sluznici usana ili na jeziku kada su se kao djeca slučajno ugrizli ne osjetivši pritom bol.

Znanstvenici vjeruju da je stvar u mutaciji gena koji igra važnu
ulogu u stimulaciji osjetilnih živčanih stanica kontrolirajući protok natrija kroz njih. Oni vjeruju da će u dogledno vrijeme biti moguće razviti novu vrstu analgetika koji će djelovati na sličan način.

"Ovo otkriće pokazuje da rijetki poremećaji mogu biti od velikog značaja za čovječanstvo, jer nam daju uvid u biološke i razvojne procese", kazao je dr. Geoffrey Woods koji je vodio istraživanje. Dr. John Wood sa Sveučilišta u Londonu izjavio je kako ovo otkriće znanstvenike "poziva" da se okušaju u pokušaju pronalaženja novih učinkovitijih vrsta analgetika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene