Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkrivena bista Dragutina Gorjanovića Krambergera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U spomen na velikog hrvatskog znanstvenika Dragutina Gorjanovića Krambergera danas je otkrivena njegova bista na nalazištu Hušnjakovo, pokraj Muzeja evolucije krapinskog pračovjeka.

Bistu je izradio akademski kipar Ivan Grošinić, a otkrio ju je
Dragutin Feletar, veliki meštar Družbe braće Hrvatskog zmaja, koja je muzeju darovala bistu u povodu 150. obljetnice rođenja i 70. obljetnice smrti Dragutina Gorjanovića Krambergera.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?" Slika nije dostupna ‘Dobar dan dedek Kajbumščak' Premijerka otvorila Muzej krapinskih neandertalaca

Ove godine obilježava se i 100. obljetnica kapitalne Gorjanovićeve monografije o krapinskom pračovjeku, objavljene 1906.

U povodu tih obljetnica, javnost je danas prvi put mogla vidjeti
Muzej krapinskog pračovjeka na lokalitetu Hušnjakovo, pokraj Krapine, koji se planira otvoriti 2008.

O budućem postavu Muzeja, odnosno njegovoj koncepciji, govorio je autor postava Jakov Radovčić, voditelj Geološko-paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu.

U prednjem dijelu Muzeja, zamišljenom u obliku spirale, čiju
arhitektonsku koncepciju potpisuje Željko Kovačić, postavljene su dvije skulpture, rekonstrukcije krapinskog pračovjeka, koje je
izradila poznata francuska kiparica Elizabeth Daynes. Za postav novoga muzeja ona će napraviti još petnaestak skulptura.

Radovčić je rekao da će to nalazište neandertalca biti multimedijski prikazano kako bi se što bolje približila prapovijest, odnosno vrijeme u kojemu je živio krapinski pračovjek.

Na nalazištu Hušnjakovo, koje je Dragutin Gorjanović Kramberger počeo istraživati 1899., pronađeno je više od 900 ljudskih kostiju, kostiju životinja te oruđe kojim se krapinski čovjek služio.

Željko Kovačić, govoreći o arhitektonskom rješenju muzeja, rekao je da će postav biti u obliku spirale, koja će prikazivati osam stupnjeva čovjekovog razvoja.

Središnje mjesto u muzeju bit će idealna rekonstrukcija spilje
opremljena artefaktima, koji će upotpuniti rituale vezane uz
krapinskog pračovjeka.

Vlasta Krklec, voditeljica Muzeja evolucije u Krapini, koji je o
Krambergerovim obljetnicama priredio filatelističku izložbu, upoznala je posjetitelje sa zbirkom koja se čuva u krapinskom muzeju.

Ova jedinstvena zbirka, kako je rekla, najveća je zbirka u svijetu
vezana uz krapinskog pračovjeka, odnosno neandertalca.

Hrvatski prirodoslovni muzej do konca ove godine, koju je i UNESCO proglasio Godinom Dragutina Gorjanovića Krambergera, nastavit će s obilježavanjem obljetnica vezanih uz tog hrvatskog znanstvenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene