Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Astronomi su otkrili tajanstveni izvor X zraka u nama susjednoj divovskoj galaksiji Centaurus A, susjedu Mliječne staze.


Istraživači Sveučilišta Ohio koji su promatrali Centaurus A, uočili su binarni solarni sustav s crnom rupom koja je odjednom počela svijetliti emitirajući X zrake.

Vezani članci Sudar dviju galaksija koji je snimio teleskop Hubble (Foto: NASA) Impresivan prizor: Snimljen jedan od najblještavijih i najveličanstvenijih događaja u svemiru Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Revolucionarno: Otkriveno kako svemir utječe na klimatske promjene i kako zapravo nastaju oblaci

Obično divovski snopovi X zraka koji proistječu iz galaktičkog
središta Centaurusa A privlače svu pozornost astronoma, objasnio je Gregory Sivakoff, istraživač astronomije na Sveučilištu Ohio, glavni autor tih radova.

No, kad je ekipa astronoma ispitala Centaurus A sa svemirskim teleskopom Chandra X-ray u ožujku 2007., vidjela je novi izvor X zraka, mnogo manji ali puno sjajniji, kazao je on.

Taj izvor X zraka kojega ondje nije bilo prilikom prethodnih
promatranja te galaksije 2003., i dalje je bio vrlo sjajan tijekom čitava razdoblja njezina promatranja od ožujka do svibnja 2007.

Taj novi objekt je očito binarni solarni sustav, zaključili su
astronomi. Dvije sestrinske zvijezde vjerojatno su se formirale istodobno, s jednom masivnijom od druge koja se brže razvila prije implozije i formiranja crne rupe, polako proždirući drugu zvijezdu.

Takav binarni sustav je vrlo rijedak u svemiru, otkrivaju astronomi.