Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastavljen od ledenih čestica i prašine

Otkriven novi divovski prsten oko Saturna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-in svemirski teleskop Spitzer otkrio je dosad najveći prsten oko planeta Saturna, objavio je NASA-in Jet Propulsion Laboratory.

Tanak prsten sastavljen od ledenih čestica i prašine nalazi se na samom rubu Saturnova planetarnog sustava, a njegova orbita je za 27 stupnjeva nagnuta od ravnine na kojoj se nalaze glavni Saturnovi prsteni. Glasnogovornica JPL-a Whitney Clavin rekla je da prsten vrlo rijedak i da ne reflektira puno vidljive svjetlosti, ali ga je uspio detektirati infracrveni teleskop Spitzer. Iako je prsten vrlo hladan, 193 stupnja Celzija ispod ništice, ipak isijava termalnu radijaciju. 'Do sada nitko nije gledao u tom smjeru pomoću infracrvenog instrumenta', rekla je Clavin.

Pročitajte i ovo Josip Kokić pronašao prsten, sad traži i vlasnika jeste li ga izgubili? Dočasnik Josip pronašao vjenčani prsten, ali nikako da nađe vlasnika: "Pitao sam na sve strane, išao čak u matični ured... ali ništa" Papa Franjo (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nije mu se sviđalo Papa neprestano izmicao ruku: Izbjegavao poljubac u prsten

Unutarnji rub novootkrivenog prstena počinje na udaljenosti od 5,9 milijuna kilometara od površine Saturna, a njegov najudaljeniji rub proteže se do 11,9 milijuna kilometara od površine planeta u dubinu svemira. Do najnovijeg otkrića smatralo se da Saturn ima sedam glavnih prstenova, te nekoliko jedva vidljivih manjih prstenova. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene