Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pradavno paško jezero

Otkriće: Krokodili su živjeli i na Pagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad bi vam netko iz vedra neba rekao kako su na otoku Pagu nekada živjeli krokodili, sigurno biste pomislili da je pobrkao neke stvari u glavi, no paleontolozi su dokazali da su krokodili ipak živjeli na tom otoku.

Naime, u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu, predstavljena je izložba 'Pradavno paško jezero', u kojoj je izložen bogat fosilni materijal s paške plaže Crnike, koja se inače smatra jednom od najznačajnijih paleontoloških nalazišta u Hrvatskoj. Među bogatstvom fosila, pronađen je i zub krokodila te ostaci prostranog jezera iz pradavnih vremena.

Pročitajte i ovo Ilustracija A sve zbog štapa Farmera napalo 40 krokodila: Bjesomučno ga grizli sve dok nije preminuo Dokumenti, ilustracija lažirali dokumente Proširena istraga protiv šestorice: Njih 26 na prijevaru kupovalo nekretnine na Pagu

'Izložba je vrlo zanimljiva i nakon Zagreba morala bi se postaviti u Pagu jer se velik dio istraživanja miocenskih naslaga provodi na području Grada Paga. Stručnjaci Hrvatskog prirodoslovnog muzeja su zainteresirani za takvu suradnju i mi ćemo im uputiti i pismeni poziv. Takva izložba za Pag bi bila vrlo značajna i zanimljiva', rekao je za Jutarnji list paški gradonačelnik Ante Fabijanić. Plaža Crnika zbog svoje je posebnosti zaštićena pri Ministarstvu kulture RH kao posebni geološko–paleontološki rezervat.

Kako su na plaži posljednjih mjeseci pronađeni ostaci još nekih vrsta, Crnika je u ovom trenutku jedno od zanimljivijih europskih paleontoloških nalazišta. Pojavu nekih vrsta na tome području, za koje inače ne mislimo da bi se tamo mogle naći, valja tražiti u činjenici da je Jadran nekad davno bio kopno s mnogo jezera, koja su na sigurno bila povezana i s morem te je došlo do miješanja morske i slatke vode te su bujale i flora i fauna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene