Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ostaci ruskog satelita mogli bi ugroziti ISS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostaci ruskog vojnog satelita koji je eksplodirao u svemiru mogli bi ugroziti Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), smatraju stručnjaci.

Nakon nekoliko eksplozija koje su raznijele satelit u ožujku, u svemiru se nalazi najmanje 500 komada većih od pet centimetara, izvijestila je u utorak ruska novinska agencija Interfax pozivajući se na najnovije izvješće NASA-e.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea Neizmjerna tuga Tragičan kraj: Pronađeni ostaci dječaka Emilea koji je nestao prije osam mjeseci Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih

Ruska je vojska opovrgla te informacije.

NASA je objavila da se dijelovi satelita nalaze na visini 200 do 900 kilometara iznad zemlje, a ISS kruži na visini od 300 kilometara.

Riječ je o satelitu kojem je istekao rok trajanja, priopćio je jedan vojni glasnogovornik u Moskvi. Opovrgao je međutim informaciju da je letjelica uništena sustavom za samouništenje.

Uobičajeno je da se vojni sateliti nakon što odsluže svoju ulogu u svemiru u svrhu zaštite podataka raznesu eksplozijom.

Ruske svemirske vlasti izjavile su da su iznenađene NASA-inim izvješćem. "Mi nemamo nikakve podatke o eksploziji satelita. Stoga zasad ne možemo govoriti ni o opasnosti za ISS", izjavio je u utorak glasnogovornik uprave svemirskih letova u Koroljovu kraj Moskve.

Istodobno je spomenuo mogućnost da ostaci o kojima je izvijestila NASA potječu od američkog satelita koji je na visini od 250 kilometara uništen američkom raketom.

Ruske vlasti priopćile su da su upozorenja na otpad koji prijeti ISS-u česta pojava.

"To se događa u prosjeku dvaput tjedno", izjavio je glasnogovornik ruske uprave za svemirske letove.

U desetogodišnjoj povijesti ISS-a, postaja je šest puta morala mijenjati putanju kako bi izbjegla sudar.

Stručnjaci smatraju da trenutačno oko zemlje kruži oko 12.000 satelita koji se više ne koriste, dijelova raketa i druge svemirske tehnike. Najveći dio takozvanog svemirskog smeća potječe iz Rusije, a slijede SAD i Kina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene