Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Facebook popustio pritisku javnosti

Od sada lakše isključivanje opcije prepoznavanja lica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Facebook je uveo promjene u postavke privatnosti koje će omogućiti jednostavnije isključivanje opcije prepoznavanja lica na fotografijama

Kada je predstavio kontraverznu opciju označavanja korisnika na fotografijama putem tehnologije prepoznavanja lica, Facebook se našao na udaru korisnika ove društvene mreže, ali i brojnih pravnika zbog kršenja privatnosti na internetu.

Naime, oni smatraju da bi ova opcija, koja je zamišljena kako bi ubrzala proces označavanja imena osoba na fotografijama i koju ju je Facebook automatski aktivirao – bez pristanka korisnika, mogla dovesti do masovnog označavanja korisnika u fotografijama, čak i kada to nije namjera osobe koja uploada slike na društvenu mrežu.

Također, prema riječima Grahama Cluleyja iz sigurnosne kompanije Sophos, ljudima se ne sviđa ideja da bi stranica poput Facebooka mogla 'naučiti' kako oni izgledaju te iskoristiti te informacije bez njihova pristanka.

U Facebooku su sada napokon priznali da su 'trebali biti jasniji' oko opcije prepoznavanja lica na fotografijama te su na korisničkim stranicama postavili oglase koji će članovima ove društvene mreže pomoći da bolje shvate i kontroliraju ovu opciju te ti oglasi sadrže link na postavke privatnosti u kojima se ova opcija može isključiti.

Jedan od velikih kritičara uvođenja tehnologije prepoznavanja lica jest i državni tužilac iz Connecticuta George Jepsen koji je u svom pismu upozorio ekipu iz Facebooka da su analizirajući fotografije koje su postavljene na njihovu stranicu ugrozili privatnost ljudi na tim fotografijama.

U toj su kompaniji prihvatili kritike te su bili na dva sastanka s Jepsenom nakon čega su uveli promjene u korištenju opcije Tag Suggestiona koje će omogućiti korisnicima da lakše isključe ovu opciju, a kada je isključe, izbrisat će se svi podaci koji su prikupljeni korištenjem tehnologije za prepoznavanje lica.

U svojoj objavi za javnost Jepsen je pohvalio Facebook koji je 'bio kooperativan' te je 'uveo promjene koje će omogućiti bolju uslugu i veću zaštitu privatnosti svojih korisnika'.

Osim toga, Facebook je uveo sustav blokade koji trenutno blokira račun (ako je taj račun prijavljen kao lažni ili ako krši neke uvjete korištenja), a da bi se ponovno mogao koristiti potrebno ga je verificirati te su uvedene i neke druge novosti poput ubrzanja sustava reakcije na prijave lažnih računa i nepravilnosti s računima.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene