Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASA-ini znanstvenici tvrde

Oceani su Zemljin golemi termostat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klimatolozi već dugo vremena znaju kako staklenički plinovi, koji su proizvedeni utjecajem čovjeka, dominantni pokretači globalnog zatopljenja planeta Zemlje, još od početka industrijske revolucije.

Ipak, i mnogi drugi faktori utječu na temperaturu naše planete, a jedan od najvažnijih su svjetski oceani. NASA-ini znanstvenici tvrde kako su njihove temperature pomogle u blagom podizanju globalnih temperatura u prošloj godini te da bi mogli uvelike doprinijeti i globalnom zatopljenju ove godine, efektivno čineći tekuću godinu najtoplijom dosad.

Pročitajte i ovo Svjetla na nebu iznad Kalifornije Snimke iz Kalifornije VIDEO Misteriozna vatrena svjetlost snimljena na nebu: "Nisam mogla vjerovati svojim očima" Jugo; ilustracija Ludo vrijeme Za splitsko područje u ponedjeljak će biti upaljen narančasti meteoalarm: Na istoku Hrvatske zabilježene rekordne temperature, a u Dalmaciji jugo

oceani pokrivaju čak 71 posto površine Zemlje, a služe i kao planetarni termostat, čuvajući sunčevu energiju, držeći temperaturne promjene na Zemlji umjerenima te klimatske promjene postepenima. Zapravo, samo 3 prva metra površine oceana, mogu zadržati isto toliko sunčeve energije, koliko i cijela Zemljina atmosfera. 'Golema količina topline pohranjene u oceanima regulira temperaturu Zemlje, baš kao što zamašnjak regulira brzinu motora', pojašnjava Bill Patzert, oceanograf i klimatolog iz NASA-inog laboratorija za istraživanje mlaznog pogona.

'Oceani imaju dugu povijest hvatanja i otpuštanja topline proizvedene ljudskim aktivnostima i prirodnim ciklusima pa su oni ujedno i termalna memorija klimatskog sistema', dodaje Patzert. Toplina i vlaga iz oceana se konstantno izmjenjuje sa Zemljinom atmosferom, a dinamika tog procesa diktira i naše vremenske prilike i klimatske promjene. NASA u tom smislu koristi satelitska mjerenja, kako bi pratila dinamiku interakcije između oceana i atmosfere.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene