Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obrezani heteroseksualci manje skloni HIV-u?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postupak obrezivanja može smanjiti postotak zaraze virusom HIV-a kod heteroseksualnih muškaraca za oko 50 posto, rezultati su dvaju istraživanja što su ih znanstvenici proveli među muškarcima u dvjema afričkim državama, prenose britanski mediji.

Unatoč tomu što su rezultati vrlo dojmljivi, članovi Američkog državnog instituta za zdravstvo (NIH) ustvrdili su da bi nastavak istraživanja bio neetičan te su ih odlučili prekinuti. Spomenuti rezultati idu u prilog ranije provedenim studijama južnoafričkih znanstvenika koji su došli do sličnih podataka. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Višemjesečna istraga Horor u SAD-u: Pronađen nelicencirani laboratorij s dvadesetak zaraznih virusa, neki su nam dobro poznati Ilustracija Dobila tešku upalu pluća Prva ljudska žrtva od ovog soja ptičje gripe, WHO objavio detalje

Stručnjaci ne poriču da je riječ o važnoj informaciji u saznanjima o ovoj neizlječivoj zarazi, no također upozoravaju da najnovije saznanje ne može zamijeniti poznate standardne metode sprečavanja infekcije, odnosno korištenje kondoma.

Nesumnjivo je da je podatak od velikog interesa za osobe koje rade na razvoju javnog zdravstva, razvijajući i primjenjujući opsežne preventivne programe širenja HIV-a i AIDS-a, kazao je dr. Elias Zerhouni iz NIH-a.

Istraživanja su provedena u Ugandi i Keniji na 8.000 heteroseksualnih muškaraca i trebala su završiti u srpnju 2007. No, nakon obrade prvih rezultata NIH je odlučio prekinuti ih, smatrajući da ne bi bilo etično ne obaviti obrezivanje i na kontrolnoj skupini muškaraca.

Stručnjaci pretpostavljaju da je nekoliko razloga iz kojih
obrezivanje može štititi od zaraze HIV-om. Primjerice, specifične stanice u prepuciju mogu biti potencijalni ciljevi zaraze HIV-om, a koža ispod prepucija nakon obrezivanja postaje manje osjetljiva te je manje vjerojatno krvarenje, zbog čega se smanjuje i opasnost od infekcije.

U Keniji je istraživanje pokazalo manji broj novozaraženih muškaraca HIV-om za 53 posto ako su bili obrezani, a u Ugandi je ta brojka iznosila 48 posto. 

No, dr. Kevin De Cock iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorava da se ova skupina muškaraca ni u kojem slučaju ne smije smatrati zaštićenom. Priznaje da rezultati imaju "veliku znanstvenu težinu", no upozorava da se na taj se način ne mogu zamijeniti postojeći načini zaštite.

"Smatram da ćemo uskoro morati organizirati konvenciju kako bismo detaljnije razmotrili dobivene rezultate i iskoristili ih, jer je za bilo kakve egzaktne zaključke još vrlo rano", kazao je. S njim se slažu i drugi liječnici koji upozoravaju kako je "vrlo opasno poslati svijetu poruku o tomu da se obrezivanjem muškarci mogu zaštititi od zaraze HIV-om, jer bi u tom slučaju daljnje poticanje prakticiranja nezaštićenog seksa moglo imati kontraefekt."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene