Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro na tržište stižu novi modeli tableta

Nova generacija tableta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lenovo je predstavio tri tableta koji rade na Androidu i Windowsima – uključujući i ThinkPad tablet, a uskoro očekujemo Sonyjeve i Amazonove modele

Jedan od najvećih trendova na tržištu potrošačke elektronike u posljednjih godinu dana su tableti – od predstavljanja iPada početkom prošle godine do danas brojne su kompanije pokušale napraviti dostojnog konkurenta Appleovom uređaju, no prodajne brojke pokazuju da u tome do sada ipak još nitko nije uspio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi udar na privatnost I Amazonov tablet pratit će aktivnosti korisnika? Slika nije dostupna Stiže Kindle tablet Ovog tjedna stiže prvi pravi konkurent iPadu

Najambicioznijim do sada pokazala se Motorola koja je predstavila prvi tablet koji je radio na Googleovom Android 3.0 operativnom sustavu (Xoom) te Samsung koji je prvo prošle godine predstavio sedam inčni Galaxy Tab, a nakon toga i deset inčni model Galaxy tableta.

Svoje su adute na ovom tržištu predstavili i HTC – koji je pokušao unijeti nešto novo na ovo tržište uvođenjem stylusa za lakše pisanje po ekranu, LG koji je predstavio 3D tablet, Asus sa svojim Transformerom i brojne druge kompanije. Ipak, usprkos toj konkurenciji, korisnicima je i dalje najdraži Appleov tablet, no u budućnosti bi se stvari mogle promijeniti jer u igru ulaze tri velike kompanije koje će nam ponuditi puno širi izbor na ovom tržištu – Lenovo, Sony i Amazon.

Lenovo nije previše eksperimentirao s dizajnom tableta, već je odlučio ponuditi nešto za ljubitelje Androida i Microsofta te ThinkPad model namijenjen poslovnim korisnicima.

ThinkPad tablet trebao bi imati neke aplikacije namijenjene poslovnjacima, a kompanijama će omogućavati i distribuciju vlastitih aplikacija putem prilagođenog app storea. Ostale opcije uključuju dvije kamere, USB i microSD utore, HDMI izlaz, a za njega će biti dostupna i posebna futrola s ugrađenom tipkovnicom što će uvelike povećati produktivnost ovog uređaja.

'Običnim' korisnicima namijenjen je model IdeaPad Tablet K1 koji također radi na Googleovom mobilnom operativnom sustavu namijenjenom tabletima te će se isporučivati s više od 40 aplikacija (među inim i neizostavnim Angry Birdsima) Lenovovih partnera. IdeaPad Tablet P1 sličan je modelu K1, no namijenjen je korisnicima koji preferiraju Windows 7 u odnosu na Android te radi na Intelovom procesoru.

U Sonyju su pak svjesni da, ako žele privući pažnju na ovom tržištu, trebaju napraviti nešto zaista drugačije pa su najavili dva uređaja kodnih imena S1 i S2, od kojih je posebno zanimljiv model S2.

Ovaj tablet dolazi s dva 5,5 inčna ekrana te se može zatvoriti (kao preklopni telefon) – kada je otvoren donji se ekran može koristiti kao virtualna tipkovnica ili kao kontroler za igre, a ovakav format s dva ekrana trebao bi biti idealan i za čitanje e-knjiga. Sony S1 ima 9,4 inčni ekran, dvije kamere i zaobljeni stražnji dio koji bi trebao omogućiti lakše držanje samog tableta, a oba uređaja rade na Tegra 2 procesoru i imat će podršku za WiFi i 3/4G mreže.

Ipak, najviše se očekuje od Amazona i njegovih tableta (očekujemo dva Android modela) koji još nisu službeno najavljeni, a na tržištu bi se navodno trebali pojaviti tijekom jeseni.

U odnosu na ostatak konkurencije, Amazonu vjerojatno neće biti bitno ostvariti zaradu prodajom hardvera tako da će moći ponuditi jeftinije tablete – glasine kažu da bi cijena uređaja mogla iznositi oko 350 do 400 dolara. Amazon bi zato profit trebao ostvariti prodajom usluga – e-knjige, glazba i filmovi, a ova je kompanija već ranije predstavila i vlastitu trgovinu za prodaju aplikacija baziranu na Androidu.

No, to ne znači da će Amazonu hardver biti u drugom planu već bi njihov deset inčni model, kada se pojavi na tržištu, trebao biti hardverski najnapredniji uređaj koji će raditi na četverojezgrenom Tegra procesoru.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene