Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački znanstvenici poodmaknuli su u istraživanjima lijeka protiv Alzheimerove bolesti, no za njegovu primjenu na ljudima trebat će još barem deset godina, piše časopis Science.


Nova tehnika, koju su razvili njemački znanstvenici, inhibira (blokira) enzim beta-secretase, za koji se zna da je glavni uzročnik senilnog propadanja mozga, pišu autori studije.

Vezani članci Putovnica, ilustracija Kad će epidemija završiti? Neki kažu brzo, a njemački epidemiolog: "Strpite se još godinu i pol" Indijom se širi nova bolest 01 Oporavili su se od koronavirusa, a onda umrli od "crne gljivice": Što dosad znamo o bolesti koja se munjevito širi Indijom

Znanstvenici u Njemačkoj koriste se 'sidrom' koje postavljaju kao inhibitor u mozgu laboratorijskih miševa. Takvim sidrom znanstvenici spriječavaju da miševi podlegnu mišjoj verziji Alzheimerove bolesti.

Istraživanje se provodi na Institutu Max Planck za molekularnu biologiju i genetiku, piše časopis Science.

Smještanje inhibitora u staničnu membranu 'u golemoj mjeri' povećava njegove povoljne učinke, dodaje se u članku.

Kai Simon, bivši direktor Instituta, ističe da je metoda velik uspjeh u istraživanju Alzheimerove bolesti, no upozorava da će proteći još najmanje 10 godina da se na bazi te metode razvije uspješna terapija.