Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Niži muškarci nisu agresivniji od visokih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teoriju po kojoj su niži muškarci agresivniji od viših nedavno su "otpisali" britanski znanstvenici, objasnivši kako su, upravo suprotno, bržem "gubljenju živaca" skloniji viši muškarci.

Znanstvenici s University of Central Lancashire proveli su istraživanje na skupini muškaraca raznih visina. 

Pročitajte i ovo Protuprosvjed na Trgu Prosvjedi i ljudska prava VELIKA FOTOGALERIJA Muškarci pali na koljena, žene uzvratile udarac: ''Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu!'' Ilustracija Rodni jaz Žene u Hrvatskoj od danas do kraja godine rade besplatno

Zadaća im je bila međusobna borba drvenim štapovima, no jedan od sudionika borbe namjerno je trebao provocirati drugoga, lupajući ga snažno štapom po zglobovima prstiju. Video zapis pokazao je da su gotovo svi viši muškarci češće uzvraćali skupini "provokatora" od onih nižega stasa.

Istraživanje je provedeno da bi se testirao tzv. Napoleonov kompleks, kako ga je nazvao austrijski psihijatar Alfred Adler, osnivač pravca individualne psihologije. On je Napoleona uzeo kao primjer osobe koju želja da nadomjesti tjelesni nedostatak - nizak stas, tjera u krajnosti.

Primjerice, osoba koja pati od ovog kompleksa postavit će slike u stanu niže na zidovima i napraviti razne druge stvari kako bi se u vlastitom okruženju osjećala višom. Do sada se vjerovalo kako su osobe s "Napoleonovim kompleksom" nasrtljivije, agresivnije i svađalački raspoložene u težnji da se posebno dokažu, posebno kada je u pitanju nadmetanje s višim muškarcima.

U eksperimentu nazvanom "Borba štapovima" sudjelovalo je deset prosječno visokih muškaraca i deset muškaraca visokih oko 1,60 cm. "Provokatorima" su znanstvenici unaprijed rekli kako se moraju ponašati, objasnivši im da testiraju njihove fizičke sposobnosti, vrijeme reakcije i koordinaciju njihovih pokreta.

Nakon pregledanih video-snimaka dr. Mike Eslea koji je vodio studiju rekao je kako su rezultati pokazali da je sindrom "Napoleonova kompleksa" općenito pogrešno vjerovanje. "Kada ljudi vide agresivnog nižeg muškraca, skloniji su pomisliti da je to zbog njegova kompleksa niskog stasa, jer je to očito i prvo je što privlači njihovu pozornost", objasnio je dr. Eslea zaključio - naše je istraživanje pokazalo upravo suprotno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene