Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski znanstvenici ponovili su test s neutrinima koji je pokazao kako putuju brže od brzine svjetlosti. Test je potvrdio ranije rezultate.


Na prvu vijest o tome da spomenute subatomske čestice putuju brže od brzine svjetlosti, fizičari diljem svijeta različito su reagirali, no većina je bila kritički nastrojena prema tada objavljenim rezultatima.

Vezani članci Hrvatska i službeno pridružena članica CERN-a (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) - 2 Hrvatska i službeno pridružena članica CERN-a: Osvrnuli se na to gdje je danas domaća znanost Šefica CERN-a Fabiola Gianotti (Foto: Dnevnik.hr) Šefica CERN-a: ''Hrvatski znanstvenici su uključeni u naša istraživanja već gotovo četiri desetljeća''

'Pozitivan rezultat drugog testa dodatno nas uvjerava u točnost rezultata iz prvog testiranja', rekao je Fernando Ferroni, ravnatelj talijanskog Instituta za nuklearnu fiziku, a prenosi Washington Post.

Ferroni je jedan od 160 fizičara koji su uključeni u međunarodni projekt poznat kao OPERA (Oscillation Project with Emulsion Tracking Apparatus) i unutar kojeg je proveden eksperiment. Dok je drugi test pokazao dosljednost s rezultatima prvog, Ferroni ističe kako će konačnu riječ dati usporedna mjerenja negdje drugdje u svijetu.

Znači, za konačnu i više-manje nepobitnu potvrdu, trebat će test van projekta OPERA, no drugo testiranje zasigurno je 'skresalo' broj fizičara skeptika, koji su još u rujnu proglasili prvo testiranje greškom u mjerenju. Među tim mogućim greškama, neki od kritičara su sugerirali da su neutrini, koji su proizvedeni u CERN-u, odaslani u preširokim snopovima, koje je nemoguće precizno mjeriti.

Znanstvenici projekta OPERA stoga su posljednjih tjedana zgusnuli te snopove, a mjerenja su pokazala isti rezultata - neutrini i dalje stižu 60 nanosekundi prije. Jedna moguća greška, tako je otklonjena.

Podsjetimo, neutrini su dolazili iz CERN-ovog LHC-a smještenog u Švicarskoj u 726 kilometara udaljen detektor smješten u planini Gran Sasso u Italiji.

Isto tako podsjetimo da moderna fizika uvelike počiva na brzini svjetlosti kao konačnoj brzinskoj granici. Ukoliko se drugdje u svijetu potvrde ovi rezultati, moguće je da će se fizika kakvu poznajemo morati iznova pisati.