Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultat eksperimenta

I drugi test pokazao: Neutrini putuju brže od brzine svjetlosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski znanstvenici ponovili su test s neutrinima koji je pokazao kako putuju brže od brzine svjetlosti. Test je potvrdio ranije rezultate.

Na prvu vijest o tome da spomenute subatomske čestice putuju brže od brzine svjetlosti, fizičari diljem svijeta različito su reagirali, no većina je bila kritički nastrojena prema tada objavljenim rezultatima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Sustav treba reformirati'' Hrvatska i službeno pridružena članica CERN-a: Osvrnuli se na to gdje je danas domaća znanost Šefica CERN-a Fabiola Gianotti (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska postala pridružena članica CERN-a Šefica CERN-a: ''Hrvatski znanstvenici su uključeni u naša istraživanja već gotovo četiri desetljeća''

'Pozitivan rezultat drugog testa dodatno nas uvjerava u točnost rezultata iz prvog testiranja', rekao je Fernando Ferroni, ravnatelj talijanskog Instituta za nuklearnu fiziku, a prenosi Washington Post.

Ferroni je jedan od 160 fizičara koji su uključeni u međunarodni projekt poznat kao OPERA (Oscillation Project with Emulsion Tracking Apparatus) i unutar kojeg je proveden eksperiment. Dok je drugi test pokazao dosljednost s rezultatima prvog, Ferroni ističe kako će konačnu riječ dati usporedna mjerenja negdje drugdje u svijetu.

Znači, za konačnu i više-manje nepobitnu potvrdu, trebat će test van projekta OPERA, no drugo testiranje zasigurno je 'skresalo' broj fizičara skeptika, koji su još u rujnu proglasili prvo testiranje greškom u mjerenju. Među tim mogućim greškama, neki od kritičara su sugerirali da su neutrini, koji su proizvedeni u CERN-u, odaslani u preširokim snopovima, koje je nemoguće precizno mjeriti.

Znanstvenici projekta OPERA stoga su posljednjih tjedana zgusnuli te snopove, a mjerenja su pokazala isti rezultata - neutrini i dalje stižu 60 nanosekundi prije. Jedna moguća greška, tako je otklonjena.

Podsjetimo, neutrini su dolazili iz CERN-ovog LHC-a smještenog u Švicarskoj u 726 kilometara udaljen detektor smješten u planini Gran Sasso u Italiji.

Isto tako podsjetimo da moderna fizika uvelike počiva na brzini svjetlosti kao konačnoj brzinskoj granici. Ukoliko se drugdje u svijetu potvrde ovi rezultati, moguće je da će se fizika kakvu poznajemo morati iznova pisati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene