Ledenjak Pastoruri, jedan od najvećih na Bijelim Kordiljerima u Peruu, izgubio je veliku količinu leda i mogao bi potpuno nestati za deset godina zbog zagrijavanja planeta, o javili su znanstvenici.


Smješten na vini od 5.240 metara visine u Andama i 380 kilometara sjeverno od Lime u okrugu Ancash, Pastoruri je mjesto susreta turista i planinara.

Vezani članci Slika nije dostupna Ledeni pokrov s Anda mogao bi do 2034. nestati? Slika nije dostupna VIDEO: Novi dokaz da se budućnost već događa

Pokrov ledenjaka i snijeg tope se i na mjestu gdje se nalazi zaleđena pukotina od 40 metara nasatalo je vodeno tijelo, izjavio je direktor ledenjakčke jedinice s Instituta za prirodne resurse (Inrena) Marco Zapata.

"Situacija je ozbiljna jer u cijelom svijetu postoji ubrzani proces otapanja leda koji je na žalost nepovratan", dodao je.

To je posebno zabranjivajuće u Peruu, upozorio je znanstvenik, jer se radi o "tropskim ledenjacima" koji reagiraju s više senzibilnosti na klimatske promjene.

Kako je ocijenio, Pastoruri, koji se smanjuje 24 metra godišnje, mogao bi nestati za deset do 15 godina.

Površina Pastorurija, koja je 1995. bila je 1,8 četvorni kilometar, prošle je godine iznosila samo 1,21 četvorni kilometar. To znači da je izgubio 40 posto svog ledenog pokrivača, kazao je Zapata.

Inrena je izračunala da je Peru, koji je posjedovao ledenjačku
površinu od 2.041 četvornih kilometara 1979. godine, imao samo 1.594 četvorna kilometra 1995.