Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NASA lansira shuttle prema ISS-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA će danas pokušati lansirati treći raketoplan u šest mjeseci, što je ritam koji ta agencija mora održati želi li završiti radove na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) prije nego što u roku od četiri godine prestane program shuttleova.

Na zadnjem su letu astronauti postavili pripremu za novu solarnu opremu koja će davati energiju za dodatne module koje će instalirati dogodine. Zamršena zadaća spajanja tih dijelova opreme na električni sustav postaje pala je na posadu raketoplana Discoveryja, a lansiranje je predviđeno za petak u 3.36 po srednjoeuropskome vremenu ako vrijeme bude dobro.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Doprema potrepštine Lansirani Discovery kreće u opskrbu ISS-a Slika nije dostupna Discovery se vraća kući

Jedina vizualna promjena nakon ove misije bit će maleni segment dodan na vanjskih dio postaje, ali ako sve dobro prođe, bit će završeni glavni građevinski radovi.

Da bi se završila gradnja stotinu milijarda dolara vrijedne postaje, potrebno je još najmanje 14 misija.

Letovi shuttlea privremeno su obustavljeni nakon katastrofe Columbije 2003., a NASA se ove godine vratila radovima na svemirskoj postaji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene