Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže Appleov oblak!

Napokon dostupni iOS5 i iCloud!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Putem iTunesa nadogradite svoju verziju Appleovom mobilnog operativnog sustava i uživajte u brojnim novim opcijama

Kao što je Apple ranije i najavio, nova verzija njihovog mobilnog operativnog sustava – iOS5, od jučer je dostupna korisnicima iPhonea, iPoda Touch i iPada. Ova verzija iOS-a donosi više od 200 noviteta, među inima i toliko spominjani iCloud na kojem ćemo moći backupirati naše podatke s mobilnih uređaje te ih dijeliti između računala, iPoda, iPhonea i iPada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kršenje privatnosti FBI istražuje krađu golišavih fotografija slavnih Slika nije dostupna Hakiranje celebrityja naglasilo velik problem Imate privatne fotografije pohranjene na internetu? Evo kako ih zaštititi!

Preuzimanje nove verzije iOS-a iznimno je jednostavno i, kao i uvijek do sada, obavlja se putem iTunesa – spojite svoj uređaj s računalom, pokrenite iTunes (ako se on automatski ne pokrene) te u opcijama samog uređaja u iTunesu idite na Check for updates.

Nakon toga potrebno je pratiti upute s ekrana i nakon određenog vremena, nova verzija Appleovog mobilnog operativnog sustava bit će instalirana. S obzirom da je iOS5 predstavljen još u lipnju, o njemu se danas manje-više zna sve, a mi ćemo još jednom nabrojiti njegove najzanimljivije novitete i opcije.

Obavijesti – Apple je uveo potpuno novi način obavijesti – umjesto dosadašnjih prozora s obavijestima koji su iskakali na ekranu, sada je tu Notification Centar na kojem se nalaze sve najvažnije obavijesti – poruke, mailovi, vremenska prognoza, podsjetnici, kalendarski zapisi i slično. One se mogu prikazivati u vrhu ekrana ili na zaključanom ekranu iOS uređaja. 

iMessage – sustav razmjene poruka po uzoru na popularni BlackBerry Messenger – omogućava besplatnu razmjenu poruka, fotografija i videozapisa (treba uzeti u obzir da je za slanje i primanje sadržaja potrebna veza s internetom), a limitiran je samo na razmjenu sadržaja između iOS korisnika.

Brže pokretanje kamere – nova verzija iOS-a omogućuje brzo pokretanje kamere i kada je telefon zaključan.

Uređivanje fotografija – ljubitelji mobilnog fotografiranja cijenit će i opciju uređivanja fotografija direktno na iPhoneu, odnosno iPodu Touch i iPadu poput cropanja i uklanjanja efekta crvenih očiju.

Integracija s Twitterom – S novim iOS-om lakše ćemo i jednostavnije tvitati. Korisnici će se morati jednom logirati na svoj račun te će nakon toga na jednostavan način slati tvitove direktno s YouTubea, fotografija ili iz Safarija te iz brojnih drugih aplikacija koje će podržavati ovu opciju.

iCloud – sigurno najveća novost u ovoj verziji Appleova mobilnog operativnog sustava. Omogućava backupiranje dokumenata, e-maila, fotografija, kontakata i drugog sadržaja koji će biti pohranjen na oblaku i sinkroniziran između više uređaja.

Putem Appleova oblaka, fotografije s iPhoena automatski će se sinkronizirati s iCloudom, odnosno s računalima i drugim iOS uređajima koji su povezanim s računom – treba napomenuti da će to biti omogućeno samo preko WiFija. S obzirom da će svi podaci biti pohranjeni u oblaku, kada kupite novi Appleov uređaj više neće biti potrebno povezati se s računalom i iTunesom, već samo ukucati svoje podatke i uređaj će ih automatski povući i moći ćete ih nastaviti koristiti kao i do sada.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene