Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najveće kinesko jezero moglo bi nestati za 200 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveće jezero u Kini trpi zbog posljedica globalnog zatopljenja i širenja pustinje, a za 200 godina moglo bi potpuno nestati.

To bi se moglo dogoditi unatoč odluci vlade u Pekingu da u spas tog slanog jezera uloži 870 milijuna američkih dolara, objavila je agencija Xinhua.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka Misteriozan nestanak Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto" Mostarski Bruce Lee Misterija Nestao Bruce Lee iz Mostara: ''Sumnjam na dvojicu. Jean-Claude Van Damme ili Jackie Chan. Trećeg ne vidim''

Jezero Qinghai ozbiljno je ugroženo zbog prekomjerene
ispaše, upozoravaju znanstvenici.

Veliki problem predstavlja i prekomjeran izlov ribe, pa je količina posebne vrste šarana bez ljuski pala na samo 10 posto odkoličine ribe prije 40 godina.

Prema Xinhui, vlada će tijekom 10 idućih godina pokušati riješiti ekološke probleme vezane uz jezero.

"Ako se jezero nastavi smanjivati sadašnjim tempom, moglo bi za 200 godina potpuno nestati", upozorili su znanstvenici.

Jezero promjera 360 kilometara nalazi se u istoimenoj zabačenoj zapadnoj pokrajini na 3205 m nadmorske visine i na raskrižju nekoliko ptičjih migracijskih ruta zbog čega je jedno od središta pozornosti u borbi protiv ptičje gripe. Kada bi na tom području izbila ptičja gripa, virus bi se mogao proširiti Europom i Azijom.

Pokrajina Qinghai dio je povijesnih tibetanskih pokrajina Kham i Amdo i rodno je mjesto mnogih dalaj lama. Godine 1928. Qinghai je postao kineska pokrajina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene