Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki su znanstvenici dovršili izradu najmoćnijeg lasera na svijetu, koji je u stanju simulirati snagu hidrogenske bombe, a svrha mu je ponovno stvoriti uvjete kakvi postoje u središtu našega Sunca, prenijeli su britanski mediji.


Američki laboratorij National Ignition Facility (NIF) u Kaliforniji od sada će biti centar istraživanja kontrolirane nuklearne fuzije i njezine primjene. Tim bi se procesom mogla dobiti velika količina čiste energije, što znanstvenici smatraju svojevrsnim 'Svetim gralom' izvora energije s potencijalom proizvodnje gotovo beskonačne količine čiste energije, prenosi BBC.

Vezani članci Slika nije dostupna Josipovićev savjetnik i Slavica Ecclestone na popisu najmoćnijih Srba Slika nije dostupna Forbes: Oprah, Woods i Jolie 'najmoćnije' slavne osobe

Narednih godina niz eksperimenata

Sustav čine 192 laserske zrake, smještene u zgradi veličine triju nogometnih igrališta. Posao je trajao 12 godina, a stajao 3,5 milijarde dolara. Znanstvenici će u predstojećih nekoliko godina ondje provesti niz eksperimenata. Ključno je pitanje hoće li energija dobivena nuklearnom fuzijom biti veća od energije utrošene na pokretanje fuzijskog procesa. Eksperimenti bi također trebali pokazati je li moguća izgradnja fuzijskih reaktora koji bi se koristili u proizvodnji električne energije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju