Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najbrža genetska promjena

Najbrža genetska promjena kod ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tibetanci mogu na visokoj nadmorskoj visini preživjeti unatoč niskoj razini kisika. Ta njihova mogućnost najbrža je genetska promjena ikad zabilježena kod ljudi, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Science.

Istraživači sa kalifornijskog sveučilišta Berkeley usporedili su genome etničkih Tibetanaca i Han Kineza. Njihov rad mogao bi pomoći znanstvenicima u razumijevanju stanja u kojem se tijelo nađe zbog nedostatka kisika i bolesti povezanih s nedostatkom kisika u utrobi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odmor iz noćne more Strava u hotelu koji obožavaju influenceri: Tri sata spavao u sobi s mrtvacem Slika nije dostupna Nevjerojatan slučaj iz Zadra Otpustili je bez boce s kisikom koja joj je neophodna za život, ali tu drami nije bio kraj: "U tom su mi se trenu odsjekle noge"

Istraživanje je pokazalo kako su Tibetanci brzo razvili jedinstvenu mogućnost preživljavanja na visinama iznad 3,9 kilometara, gdje je stupanj kisika za 40 posto niži nego na razini mora, piše CNN. U studiji stoji kako su Tibetanci tu mogućnost stekli pred 2,750 godina kada su se odvojili od Han Kineza.

Identificirano je više od 30 gena s DNA mutacijama, od kojih je skoro pola povezano s načinom na koji tijelo koristi kisik. 'Za tako veliku promjenu puno ljudi bi trebalo umrijeti i to samo zbog činjenice jer imaju krive gene', rekao je Rasmus Nielsen, profesor biologije, koji je vodio istraživanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene