Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tibetanci mogu na visokoj nadmorskoj visini preživjeti unatoč niskoj razini kisika. Ta njihova mogućnost najbrža je genetska promjena ikad zabilježena kod ljudi, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Science.


Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači sa kalifornijskog sveučilišta Berkeley usporedili su genome etničkih Tibetanaca i Han Kineza. Njihov rad mogao bi pomoći znanstvenicima u razumijevanju stanja u kojem se tijelo nađe zbog nedostatka kisika i bolesti povezanih s nedostatkom kisika u utrobi.

Istraživanje je pokazalo kako su Tibetanci brzo razvili jedinstvenu mogućnost preživljavanja na visinama iznad 3,9 kilometara, gdje je stupanj kisika za 40 posto niži nego na razini mora, piše CNN. U studiji stoji kako su Tibetanci tu mogućnost stekli pred 2,750 godina kada su se odvojili od Han Kineza.

Vezani članci Dalaj-lama (Foto: AFP) Dalaj-lama hospitaliziran zbog upale pluća Test očinstva (Foto: Profimedia) U laži su kratke noge: Žena prevarila muškarca oko očinstva pa je tužio i dobio gotovo pola milijuna dolara odštete

Identificirano je više od 30 gena s DNA mutacijama, od kojih je skoro pola povezano s načinom na koji tijelo koristi kisik. 'Za tako veliku promjenu puno ljudi bi trebalo umrijeti i to samo zbog činjenice jer imaju krive gene', rekao je Rasmus Nielsen, profesor biologije, koji je vodio istraživanje.