Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na Saturnovom mjesecu otkriveni osnovni elementi potrebni za život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osnovni elementi potrebni za život - toplina, voda i organske tvari - nalaze se na Saturnovu malom mjesecu Enceladusu, izjavili su u srijedu znanstvenici nakon analize sadržaja koji izbacuju ogromni gejziri na njegovoj površini.

Znanstvenici su opisali opažanja svemirske letjelice Cassini prilikom njezina prelijetanja nad Enceladusom 12. ožujka u sklopu istraživanja Saturna i njegovih mjeseca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci

Znanstvenici koji rade u američko-europskoj misiji rekli su da nisu otkrili bilo kakav pravi dokaza života na tom mjesecu gdje gejziri stalno izbacuju plinove i paru u svemir.

Međutim, oni su izjavili da se tamo nalaze sastavni elementi života.

"Vodena para je glavni sastojak sadržine koju izbacuju gejziri, a također ima metana, ugljičnog dioksida i ugljičnog monoksida", rekao je Hunter Waite sa znanstvenog instituta u San Antoniju.

Enceladus u promjeru ima nešto manje od 500 kilometara a za njega se dugo vjerovalo da je hladan i neaktivan jer do njega dopire vrlo malo sunčeve topline. No znanstvenici sada vjeruju da je to geološki aktivan mjesec koji ima neoubičajeno topao južni pol, iako je po zemaljskim standardima leden, i značajnu atmosferu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene