Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na ljudskoj koži stanuje oko 250 vrsta bakterija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljudsku kožu nastanjuje pravi zoološki vrt bakterija - čak 182 vrste - od kojih neke tamo provedu dulje vremena, dok neke svrate samo na kratko, otkrili su američki znanstvenici.

No, nema razloga za uzbunu, tvrdi mikrobiolog Martin Blaser s Medicinskog fakulteta na Newyorškom sveučilištu, bakterije su s nama već neko vrijeme i neke su korisne za čovjeka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna je edukacija Ozbiljna prijetnja za čovječanstvo: Zbog ovih lijekova dnevno umire gotovo 100 ljudi Slika nije dostupna Korejci otkrili 'Uštekajmo' se: 10 Mbit/s kroz ljudsku kožu

Blaser i njegovi kolege uzeli su uzorke s podlaktica šest zdravih osoba kako bi istražili bakterijsku populaciju na koži - najvećem ljudskom organu.

"Identificirali smo oko 182 vrste", kazao je Blaser. "A na temelju tih brojki, vjerujemo da ih na koži ima oko 250 vrsta", dodao je.

Za usporedbu, dobar zoološki vrt može imati 100 ili 200 vrsta raznih životinja. "A mi znamo da samo na koži podlaktice ima toliko vrsta bakterija kao u dobrom zoološkom vrtu".

Bakterije su jednostanični organizmi za koje se vjeruje da su bili prva živa bića na Zemlji. I dok neke uzrokuju bolesti, druge bakterije se normalno razvijaju u našim tijelima, na primjer u probavnom traktu gdje imaju korisne funkcije.

"Bez dobrih bakterija, tijelo ne može preživjeti", pojasnio je Zhan Gao, liječnik koji je sudjelovao u Blaserovom istraživanju.

Znanstvenici tvrde da mikroba u ljudskom tijelu ima 10 puta više nego stanica.

"Naši mikrobi su zapravo dio našeg tijela", pojasnio je Blaser.
"Mislimo da mnogi od normalnih organizama štite kožu, zato mislim da nije baš pametno neprestano se prati jer tako zapravo ispiremo naš obrambeni sloj", dodao je.

Dugo je poznato da bakterije žive na našoj koži, ali su Blaser i
njegovi kolege iskoristili sofisticiraniju molekularnu tehniku
utemeljenu na DNA kako bi proveli precizniju identifikaciju.

Stanovnici naše kože pokazali su da su različitiji nego što se
mislilo, jer je prije bilo poznato samo osam posto vrsta.

Neke bakterije trajno nastanjuju kožu - i to one iz roda stafilokoka, streptokoka, propionibakterija i korinobakteria. One čine više od pola baketrijske populacije.

Dragovoljci na kojima je izvršeno istraživanje su bili tri žene i tri muškarca. 

Znanstvenici su ranije istraživali bakterije u želucu i jednjaku, a s ovim istraživanjem utvrdili su da postoji razlika između bakterijske populacije u ljudima i na ljudima.

"Mikrobi žive u životinjama sigurno milijardu godina, a mikrobi koje mi imamo u našim tijelima nisu slučajni. Oni su se razvili s nama", zaključio je Blaser.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene