Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo otkriće

Na afričkom rogu pronašli fosile novog hominida stare 2 milijuna godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobro očuvani dva milijuna godina stari fosili pokazuju da je ta vrsta, dijelom ljudska, a dijelom čovjekolikog majmuna imala ruke slične ljudskima, visoko razvijene gležnjeve koji su pomagali u kretanju te iznenađujuće malen, ali napredan mozak, kaže se u izvještaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nađen na 3800 metara visine Studenti iskopali kosti: "Radi se o najstarijem dosad otkrivenom kralježnjaku'' Slika nije dostupna Pronađeni u Indiji Fosili stari 1.6 milijardi godina mogli bi biti najstarije biljke

Ti fosili, otkriveni u spilji sjeverno od Johannesburga, možda promijene mišljenje znanstvenika o podrijetlu čovjeka jer je riječ o još neviđenoj kombinaciji anatomskih osobina koje upućuju na tijesne veze s čovjekom. Nova vrsta nazvana je Australopithecus sediba.

'Mnogo tih naprednih osobina pronađenih u mozgu i tijelu, te veća starost, čine (taj fosil) najboljim kandidatom za pretka našega roda, roda Homo, mnogo više nego prijašnja otkrića', rekao je Lee Berger s Instituta za ljudsku evoluciju sveučilišta u Johannesburgu.

Berger i ekipa stručnjaka proučili su fosile s te lokacije i napisali članak koji će biti objavljen u prestižnom časopisu Scienceu. Pišu kako su otkrili kompletnu šaku, cjelovitu i nedeformiranu bedrenu kost te dobro očuvane kosti gležnja. 'Stekli smo uvid, to nije nagađanje, u područje anatomije koje je ključno za evoluciju ljudskoga hoda', rekao je Berger o kostima šake stopala i gležnja.

Šaka koju su opisali kao nalik ljudskoj šaci na kraju majmunolike ruke, imala je mogućnost preciznog prihvaćanja predmeta što bi joj pomoglo u proizvodnji alata, rekla je članica istraživačke ekipe Tracy Kivell, znanstvenica na njemačkome Institutu Max Planck.

Dugački palac razlikuje se od palca čovjekolikoga majmuna i prikladan je za čvrsto prihvaćanje predmeta. Mozak veličine grejpa, a oblika nalik ljudskome možda uzdrma teorije o povećanju mozga u ljudskome razvoju, kažu istraživači. Otkako su fosili otkriveni u kolovozu 2008., stručnjaci su zaključili da su tih 220 kostiju ostaci najmanje pet jedinka. Tekst u Scienceu temelji se na detaljnoj analizi dvije od tih jedinka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene