Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Near death' iskustva

Mozak prije smrti ispušta snažan 'vrisak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenici na tragu su otkrića fiziološkog dokaza o izvantjelesnim iskustvima ljudi na samrti ili onih koji su bili vrlo blizu umiranja. Naime, proučavajući moždane valove sedam terminalno bolesnih pacijenata, otkrili su kako u momentima prije smrti, mozak odašilje velik (za pojmove moždane aktivnosti) električni energetski izboj.

Studija liječnika iz Washingtona, objavljena je u mjesečniku Journal of Palliative Medicine, a u njoj se teoretizira o povezanosti spomenute moždane aktivnosti s takozvanim 'near death' (blizu smrti) iskustvima, kojima se inače u pravilu pripisuju religiozni ili spiritualni atributi. 'Isprva smo pomislili, hej pa to je bilo čudno, što je to?', ispričao je autor studije Lakhmir Chawla za Discovery News, opisujući reakciju sebe i svojih kolega nakon što su njihovi aparati zabilježili snažnu energetsku moždanu aktivnost kod prvog od pacijenata.

Pročitajte i ovo Namirnice Studija o kolorektalnom karcinomu U vrijeme blagdana nemojte zaboraviti na raznoliku prehranu: Ključ je u onome što često zanemarujemo Slika nije dostupna Studija pokazala Ljudi, opustite se! Stres smanjuje mozak!

'Pomislili smo kako je u pitanju mobitel i neki od medicinskih aparata u sobi te da je anomalija zabilježena uslijed rada jednog od njih, no onda smo ih sve počeli micati, ili gasiti. Na naše iznenađenje, dobili smo isti rezultat', opisao je Chawla. Liječnici vjeruju kako su zapravo svjedočili izboju moždanih neurona, u trenutku kad oni gube kisik, zbog nedostatka tlaka u krvi prije same smrti. 'Svi su neuroni međusobno povezani i kad izgube kisik, njihova sposobnost da zadrže električni potencijal nestaje. Kad čovjeku zataji krvotok, njegovi neuroni svi odjednom 'planu' i dobijete veliki domino efekt. Mi mislimo kako to uzrokuje ono što su naši instrumenti zabilježili', zaključio je Chawla.

Za Kevina Nelsona sa sveučilišta u Kentuckyju, koji i sam proučava rad mozga i vantjelesna iskustva ljudi, koji su bili blizu smrti, otkriće liječnika iz Washingtona, ne predstavlja poseban novitet. 'Da mozak ispušta izboj visokog napona, kad ga se odsiječe od krvotoka, dobro je poznata činjenica', objasnio je Nelson te dodao kako konvencionalni načini praćenja moždanih valova zapravo ne mogu pokazati ništa što već nije viđeno ili zabilježeno. Chawla, s druge strane, smatra da je na pragu novog otkrića te želi nastaviti istraživanje uz sofisticiraniju opremu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene