Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA-ini teleskopi Swift, Hubble i Chandra udružili su snage i istražuju jednu od najmisterioznijih eksplozija koje su do sada snimljene u svemiru.


Znanstvenike zbunjuje činjenica da su i više od sedam dana nakon eksplozije sa mjesta događaja nastavila stizati naizmjence slabija i jača zračenja visoke energije. Astronomi ističu da nikada prije nisu vidjeli nešto toliko sjajno, trajno i promjenjivo. Eksplozije gama zraka obično su znak urušavanja masivnih zvijezda, međutim, njihovi bljeskovi nikada ne traju duže od nekoliko sati, tvrde astronomi.

Vezani članci Snimke napadačice iz Turske - 2 Objavljene snimke napadačice iz Istanbula: Policija otkrila njezino kretanje prije eksplozije Eksplozija plinske boce - 1 Plinske boce lete u zrak: Vatrogasci upozoravaju na što treba paziti

Uzrok eksplozije i zračenja se još uvijek istražuje, no stručnjaci kažu kako je do eksplozije najvjerojatnije došlo približavanjem zvijezde središnjoj crnoj rupi. Snažna gravitacija crne rupe bi je u tom slučaju rastrgala, a plinovi zvijezde nakon toga nastavili bi upadati u nju. Prema računalnom modelu, crna rupa stvorila je izboj zračenja duž osi rotacije, a kada je taj izboj usmjeren prema nama, instrumenti registriraju jak bljesak rendgenskih zraka.

Prvi eksploziju snimio teleskop Swift

Prvu u nizu tih eksplozija koje su se dogodile u sazviježđu Zmaja, 28. ožujka otkrio je teleskop Swift, a katalogizirana je kao bljesak gama zraka GRB 110328A. Hubble je 4. travnja snimio izvor eksplozije, koji se nalazi u samom centru galaksije udaljene oko 3,8 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje. Istog dana rentgenski teleskop Chandra snimio je misteriozan izvor s ekspozicijom u trajanju od četiri sata te je potvrđeno kako je izvor eksplozija u središtu udaljene galaksije.

'Znamo za tijela u našoj galaksiji koja stvaraju višestruke izboje, međutim, oni su tisuće i milijune puta slabiji od ovih koje sada promatramo. Ovo je stvarno jedinstveno', rekao je Andrew Fruchter iz Space Telescope Science Instituta u Baltimoreu, piše NASA. 'Činjenica da se eksplozija dogodila u samom centru galaksije govori nam da je najvjerojatnije povezana sa golemom crnom rupom. To je rješenje ključnog pitanja tog misterija', objasnio je Neil Gehrels, voditelj Swiftovog tima u NASA-inom Goddard Space Flight Centeru u Greenbeltu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju