Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malo drugačiji Windows telefon

Microsoft priprema telefon s dva ekrana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijavljeni patent otkriva da Microsoft radi na telefonu koji će imati dva ekrana koji će se moći odvojiti i zasebno koristiti

Prije nekoliko godina na internetu su se pojavile slike Microsoftova uređaja kodnog imena Courier koji je imao dva ekrana – tada su u modi bili čitači e-knjiga pa se pretpostavljalo da će Ballmerova kompanija uskoro predstaviti e-book reader.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novosti iz Microsofta Vraća li se ‘Start’ izbornik na Windows platformu? Slika nije dostupna Promjene u Microsoftu 'Svijet se PROMIJENIO: Vrijeme je da odeš'

Microsoft je na kraju odustao od Couriera, no očito je da nisu odustali od razvoja uređaja s dva ekrana. Naime, jedan od njihovih prijavljenih patenata otkriva da ova kompanija radi na preklopnom pametnom telefonu koji će imati dva ekrana, s tim da oni ne bi trebali biti iste veličine, mogli bi se odvojiti jedan od drugog i tako koristiti.

Ovaj će se telefon moći koristiti samo s jednim aktivnim ekranom (kada je uređaj zatvoren) ili oba (kada je otvoren), a kada ih se odvoji jedan se dio može koristiti kao mobilni telefon, dok se drugi može povezati s njim bežično.

U opisu patenta piše da odvojeni dio omogućava' iskorištavanje punog kapaciteta mobilnog telefona bez potrebe da se drugi ekran tj. telefon odvaja od uha tijekom razgovora'. Tako bi npr. dok obavljamo telefonske razgovore na drugom ekranu mogli pregledavati telefonski imenik ili surfati internetom.

Nekih dodatnih informacija o ovom uređaju – poput veličina ekrana trenutno nema, a nije niti poznato hoće li Microsoft u nekoj budućnosti zaista i predstaviti ovakav uređaj ili će sve samo završiti na konceptu koji nikad neće ući u komercijalnu proizvodnju, poput Couriera.

Inače, Ballmerova je kompanija na mobilnom tržištu orijentirana na softver – Windows Phone 7 te do sada nisu predstavili vlastite pametne telefone koji će raditi na njemu. Prije dolaska mobilnih Windowsa na tržište predstavili su dva Kin telefona, no kako su to bili prilično neatraktivni uređaji koji nisu mogli konkurirati telefonima ostalih kompanija, brzo su ih povukli iz prodaje.

S obzirom da su trenutni Windows Phone 7 telefoni, zbog ograničenja koje im je zadao sam Microsoft, jako slični, dobro je vidjeti da ova kompanija radi na drugačijem i inovativnom dizajnu.

Neke veće promjene s mobilnim Windowsima i telefonima koji radi na njima možemo očekivati do kraja godine kada službeno izađe nadogradnja WP 7.5 te kada Nokia predstavi prve Windows Phone smartphone uređaje.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene