Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Meteorit krije tragove početka života na Zemlji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šuplji mjehurići u malenom meteoritu možda sadrže tragove prvog života, ili barem njegovog začetka, na Zemlji.

Znanstvenici smatraju da ti mjehurići, koje sadrži meteorit pronađen u zaleđenom jezeru, u sebi sadrže "sastojke" koji su poduprli kemijske procese koji su doveli do nastanka života. 

Pročitajte i ovo Bljesak iznad Kijeva, astronom Ante Radonić "U trenutku jače bljesne" Astronom o misterioznom bljesku iznad Kijeva: "Vidjelo se i iz Zagreba, malo prije onog potresa" Meteorit Užarena kugla VIDEO Meteor mu pao na kuću? U požaru potpuno izgorjela, poginuo pas: "Čuo se veliki prasak!"

Te kuglice bi mogle biti starije od Sunčeva sustava jer njihov kemijski sastav ukazuje da su formirane pri temperaturi od -260 stupnjeva celzijevih, vrlo blizu apsolutne nule.

Analize su pokazale da su mjehurići stigli na Zemlju u meteoritima i nisu kontaminirani nikakvim zemaljskim uzorcima, a možda su imali veliku ulogu u stvaranju prvih organskih molekula i kasnijih stanica. 

No, sadržaj tih kuglica daleko je od složenijih tvorevina. One čak izgledaju prazne, no utvrđeno je da na svojoj površini sadrže organske molekule.
 
- Ako je tako kako sada mislimo, ako su ovakvi meteoriti padali na Zemlju kroz cijelu njenu povijest, to znači da je naš planet bivao zasijan tim organskim kuglicama i u vrijeme kada se na Zemlji počeo razvijati život, kaže NASA-in minerolog Mike Zolensky.
  
- Izvijestili smo o 26 mjehurića jer su vrlo mali i teško ih je analizirati, no pronašli smo ih stotine na vrlo malom području. Pretpostavljamo da ih u meteoritu ima na milijune, rekao je Keiko Nakamura, koautor studije.
 
Različiti oblici i izotopi elemenata vodika i dušika u meteoritu toliko su neobični da znanstvenici smatraju kako te strukture nemaju zemaljsko porijeklo.
 
Zanimljivi meteorit izvađen je iz leda i odnesen na analizu nedugo nakon što je pao u zaleđeno jezero u Kanadi 2000. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene