Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Marihuana može zaustaviti simptome smetnji koje izaziva posttraumatski stres (PTSP), prema istraživanju na štakorima koje je vodilo Sveučilište Haife objavljeno u listu Neuropsychopharmacology.


Postoji kritično razdoblje nakon traume tijekom kojeg sintetska marihuana može spriječiti pojavu PTSP-a kod štakora, rekla je voditeljica istraživanja Irit Akirav s odsjeka za psihologiju Sveučilišta u Haifi.

U laboratoriju je znanstvenica najprije štakore izložila situacijama ekstremnog stresa, nakon čega su oni razvili simptome PTSP-a slične ljudskima. U drugoj fazi, štakori su razdvojeni u četiri skupine. Prva skupina nije dobila marihuanu, a tri preostale su ga dobile, dva sata, nakon stresa, tj. 24 i 48 sati kasnije.

Sljedećeg tjedna znanstvenici su proučavali štakore i utvrdili da je prva i skupina kojoj je marihuana ubrizgana 48 sati nakon traume razvili simptome PTSPa na povišenoj razini tjeskobe. Druge dvije skupine štakora, koji me marihuana ubrizgana 2 i 24 sata nakon traume bili su krajnje nemirni, ali bez simptoma PTSP-a.

Akirav ističe da to pokazuje da ubrizgavanje marihuane u prikladnom razdoblju može spriječiti razvoj simptoma PTSP-a. (Hina)

Vezani članci Stres na poslu Glavni uzrok izostanka s posla u Njemačkoj: Bolest je u stalnom porastu, čak 70 posto radnika se požalilo Pronašli mu 55 kilograma marihuane VIDEO Neočekivani ulov policije: Zaustavili muškarca, a iz auta se proširio neobičan miris...
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju