Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sada je i službeno potvrđeno: vaš je mališan pametniji od čimpanze, barem u nekim stvarima, priopćili su znanstvenici s Instituta Max Planck za evolucijsku antropologiju u Leipzigu.


U istraživanju koje je obuhvatilo dvogodišnje mališane, te čimpanze i orangutane, pokazalo se da djeca imaju razvijenije društvene vještine učenja od majmuna.

Vezani članci Talent (Foto: Screenshot/YouTube) Svijet je pun nevjerojatno talentiranih ljudi čije su vještine dramatično različite Eksperiment (Foto: Screenshot/YouTube) Majmun riješio izazov na kojem su pali i odrasli i djeca

U jednom pokusu, znanstvenici su djeci i majmunima pokazali kako otvoriti plastičnu kutiju u kojoj je bila hrana ili igračka. Djeca su promatrala i potom oponašala radnje odraslih, tj. pokušala su maknuti poklopac, dok su majmuni kutiju htjeli razbiti i tako doći do sadržaja, ili su je pokušali otvoriti zubima.

Tijekom dva tjedna, 105 dvogodišnjaka, 106 čimpanzi i 32 orangutana bilo je podvrgnuto raznim kognitivnim testovima koji su pokazali da su djeca daleko naprednija od čimpanzi i orangutana u razumijevanju neverbalne komunikacije, imitiranju drugih osoba u riješavanju problema i razmijevanju namjera drugih osoba.

Dvogodišnjaci su bili podjednaki s majmunima glede fizičkih
sposobnosti, ali su ih uvelike nadmašili glede socijalnih vještina.

Čimpanze i orangutani spadaju u velike primate. Čimpanze se smatraju genetski najbližim rođacima čovjeka, dok su orangutani rodovski udaljeniji.

Ljudski mozak tri puta je veći od mozga najbližih primata.