Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lijeva strana mozga razdvaja poželjne zvukove u bučnom okruženju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li se ikad zapitali kako uspijevate razgovarati na bučnim zabavama? Japanski, kanadski i njemački znanstvenici ustvrdili su da u takvim situacijama lijeva polovica mozga iz kakofonije izdvaja poželjne zvukove.

"U svakodnevnom smo životu redovito istodobno izloženi raznim zvukovima i prisiljeni smo koncentrirati se na one signale koji su nam važni, primjerice, na glas sugovornika koji želimo 'izdvojiti' od pozadinske buke", kazao je Ryusuke Kakigi, znanstvenik s japanskog Državnog instituta za fiziološke znanosti.

Pročitajte i ovo MORH Velika obljetnica Važna obavijest MORH-a za sve građane Zagreba Ilustracija Imaš pravo, ostvari ga Imate susjede iz pakla: Provjerite koja su vaša prava i kako se zaštititi

"Ustanovili smo da je lijeva strana mozga općenito dominantna kada je riječ o procesu primanja informacija, odnosno slušanja u bučnom okruženju", kazao je, dodajući kako je otprije poznato da se govorni signali obrađuju u lijevoj moždanoj polutki.

Istraživanje što su ga proveli znanstvenici predvođeni Hidehikom Okamotijem i Christom Pantevim s njemačkog Sveučilišta u Muensteru, obogaćuje naša dosadašnja saznanja o tomu na koji se način ljudski mozak uspijeva precizno usredotočiti na specifične zvukove koji ga zanimaju i potom ih obraditi.

U zadnjem su internetskom izdanju časopisa BMC Biology, znanstvenici objavili kako su proveli istraživanje na dobrovoljcima, promatrajući neurološke mehanizme izložene različitim kombinacijama testova i pozadinskih zvukova.

"Zvukovi su im puštani na lijevo ili na desno uho, a pozadinsku buku mogli su čuti preko istog ili suprotnog uha. Promatrajući na monitorima aktivnost mozga za to vrijeme, znanstvenici su ustanovili kako je lijeva polovica mozga pokazala pojačanu neurološku aktivnost povezanu s obradom zvukova u bučnom okruženju", objasnio je dr. Hidehiko Okamoti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene