Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Liječenje matičnim stanicama postaje praksa u SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dr. Richard Burt, imunolog sa Sveučilišta Northwestern kod Chicaga došao je na ludu ideju: kad bi naime pritiskom na "restart" na svom pacijentu mogao uništiti lažne autoimune sustave i izgraditi ih ponovo, piše američki "Newsweek" u ovotjednom broju.

Proces regeneracije bio bi težak, no dr. Burt je čuo da bi nešto što se zove istraživanje matičnih stanica moglo pomoći. Trebalo mu je osam godina da za realizaciju svoje ideje dobije odobrenje američke agencije za lijekove FDA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaklada Ana Rukavina 42 građana Paga doprinijelo spašavanju ljudskih života Slika nije dostupna Početak svega VIDEO: Sva vrijednost matičnih stanica

"Kada smo napokon primili prvog pacijenta, atmosferu ste mogli rezati nožem", rekao je Burt.

Danas dr. Richard Burt ima 170 pacijenata koje liječi matičnim stanicama, a drugi sve više slijede njegov put. Trenutačno diljem svijeta ima više od 1.000 početnih terapija matičnim stanicama kod ljudi.

Velika većina pacijenata koristi stanice iz vlastite koštane srži no liječnici koriste i stanice zdravih odraslih osoba, a prošloga je mjeseca prvi pacijent tretiran s embrionalnim matičnim stanicama, što je u SAD potaknulo brojne etičke i političke rasprave.

Nakon što su godinama smatrane znastvenom fantastikom - područjem laboratorijskih istraživanja na životinjama i dalekom budućnosti - terapije s matičnim stanicama postale su znanstvena činjenica, piše "Newsweek".

Dr. Burt trenutačno tretira pacijente s lupusom, reumatoidnim
artritisom i nizom drugih poremećaja imuniteta. Trenutačno za FDA priprema podatke za ispitivanju terapije kod dijabetesa tipa 1., tzv juvenilnog dijabetesa.

Tri godine nakon tretmana matičnim stanicama neki pacijenti imaju normalnu razinu šećera u krvi i ne uzimaju inzulin.

Richard Burt planira i provjeru rezultata kod dviju bolesti kod kojih izgleda da "ništa drugo stvarno ne djeluje".

To je tzv. Lou Gehrigova bolest i jedan tip autizma koji uključuje i sustav imuniteta. Prvog pacijenta s autizmom početi će liječiti u siječnju.

Iduća godina mogla bi donijeti nadu za pacijente s rakom i bolestima srca. FDA po ubrzanom postupku provjerava terapiju matičnim stanicama za pacijente s leukemijom. Lijek bi na tržištu mogao biti krajem 2007., piše "Newsweek".

Jedna metoda koja je pomogla mnogim pacijentima s infarktom u inozemstvu, nalazi svoju primjenu i u SAD-u. Amit Patel, sa Sveučilišta u Pittsburgu, ubrizgao je 10-orici pacijenata vlastite matične stanice u njihova srca i konzultirao oko 2.000 sličnih zahvata diljem svijeta. Matične stanice olakšavaju opterećenje srca, uglavnom stvarajući nove krvne sudove. One, međutim ne stvaraju novo mišićno tkivo u srcu. Da bi se to dogodilo, znanstvenici moraju koristiti matične stanice embrija.

Neki to već čine. Liječnici, koji su privatno financirani, u tišini
eksperimentiraju sa stanicama naraslim na materijalu od fetusa, piše "Newsweek".

Biotehnološka kompanija Geron iz Kalifornije, koristila je tu tehniku da spriječi zatajenje srca kod miševa: od FDA će zatražiti da tu metodu liječenja iduće godine ispita na ljudima.

Prije toga u kompaniji se nadaju da će prvi u SAD početi ispitivanje tretmana embrionalnim matičnim stanicama kog liječenja povreda kičmene moždine. U vrijeme kada počne ispitivanje, liječnici će imati rezultate samo jednog korištenja embrionalnih matičnih stanica za liječenje ljudi do sada.

U studenome, liječnici u Oregonu, injektirali su ih djetetu s
rijetkom, smrtonosnom neurovegetativnom bolešću koja se naziva Battenova bolest.

To je samo jedan pacijent, no ako su te stanice izliječile bolest i umnožile se, njihova je uporaba sigurna i drugdje, navodi "Newsweek".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene