Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova tehnologija bežičnog prijenosa podataka

Li-Fi kao konkurencija Wi-Fiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su korištenjem svjetlećih dioda (LED) postigli brzinu bežičnog prijenosa podataka od 500 MB/s

U budućnosti bi mogli koristiti novi standard za bežični prijenos podataka – Li-Fi, koji bi mogao konkurirati Wi-Fiju i koji je baziran na tehnologiji Visible light communication (VLC) koja koristi impulse svjetla za bežični prijenos informacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prepoznali potrebe Evo što je oduševilo Puljane Slika nije dostupna Što bi dodali na listu? Popis besplatnih stvari: Doznajte na čemu uštedjeti!

Kako objašnjava Harald Haas sa sveučilišta u Edinburghu, a prenosi New Scientist, jezgra ove tehnologije su svjetleće diode (light-emitting diodes – LED) – 'kada je dioda uključena, ona emitira digitalnu jedinicu, a kada je isključena emitira nulu'. One se mogu paliti i gasiti jako brzo i ljudskom oku neprimjetno te se na taj način mogu prenositi podaci, a Haas kaže da se podaci kodiraju u svjetlu mijenjajući brzinu kojom LED-ice trepere, tj. pale se i gase kako bi dali različiti niz jedinica i nula.

Na sveučilištu u Edinburghu, ali i na Oxfordu znanstvenici rade na poboljšanju ove tehnologije koja bi trebala dodatno ubrzati prijenos podataka putem VLC-a te se fokusiraju na 'paralelni prijenos podataka koristeći niz svjetlećih dioda, pri čemu svaka svjetleća dioda prenosi različiti stream podataka'.

Neke druge grupe znanstvenika rade na drugačijim metodama korištenja svjetlećih dioda pa tako koriste crvene, zelene i plave diode kako bi promijenili frekvenciju svjetla, pri čemu svaka frekvencija kodira različiti podatkovni kanal.

Haas je čak pokrenuo i kompaniju koja bi od sljedeće godine trebala prodavati VLC odašiljače čija bi brzina prijenosa podataka trebala biti do 100MB/s. U Ovakav način bežičnog prijenosa podataka u laboratorijskim uvjetima postigao je i puno veće brzine pa su tako istraživači u Heinrich Hertz Institutea u Berlinu postigli brzinu veću od 500MB/s koristeći standardne bijele svjetleće diode.

U New Scientistu podsjećaju da je prije dvije godine američki Federal Communications Commission upozorio na potencijalnu 'krizu spektra' – s obzirom na sve veću podatkovnu potrošnju mobilnih uređaja, uskoro bi mogli ostati bez radio-frekvencijskog bandwidtha.

U oslobađanju bandwidtha mogao bi pomoći upravo Li-Fi – Haas kaže da je infrastruktura za ovu tehnologiju već postoji te je 'samo potrebno zamijeniti oko 14 milijardi žarulja na svijetu s LED-icama koje mogu prenositi podatke' te napominje da je VLC puno jeftiniji od Wi-Fija.

Još jedna prednost VLC-a u odnosu na Wi-Fi jest i, s obzirom da ne koristi radio-frekvencijske signale nego svjetlo, da ga se sigurno može koristiti u avionima i bolnicama pa čak i pod vodom.

No, neki znanstvenici upozoravaju da i ova tehnologija ima svojih loših strana, a to je da ne smije biti prepreka pri emitiranju impulsa svjetla, tj. kako kaže Mark Leeson sa sveučilišta u Warwicku, radi samo na'direktnoj liniji pogleda' te vjeruje da ona neće zamijeniti WiFi, svim dobrim stranama usprkos.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene